Region

Vučević: Na sjeveru KiM je teror - Vojske Srbije može reagovati u svakom trenutku

Autor Željko Svitlica

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević rekao je da su pripadnici Vojske Srbije na pozicijama da mogu u svakom trenutku da reaguju na Kosovu i Metohiji, naglasivši da je ono što se dešava na sjeveru čista okupacija i teror.

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

"Vojska ostaje u tom stepenu borbene gotovosti, u skladu sa odlukom predsednika Srbije. Ona nije na Jarinju, Merdaru i Brnjaku da bi čekala Srbe sa ćebadima, vodom i sendvičima i pričala da to nije lepo, već da oni koji to spremaju znaju da Srbija to neće dozvoliti", rekao je Vučević novinarima u beogradskom naselju Rakovica prilikom obilaska lokacije gdje će biti izgrađen novi BIO4 kampus.

Vučević je poručio da Vojska Srbije može da izvrši svaki zadatak u kontekstu odbrane suvereniteta države, ali da su očekivanja da će se sukob riješiti politički.

On je naveo da je načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović razgovarao sa komandantom Kfora general-majorom Anđelom Mikeleom Ristučijem, te da mu je rečeno da će Kfor obezbijediti mir i da neće dozvoliti sukob albanske policije sa srpskim življem na sjeveru Kosova i Metohije, prenosi Srna.

Vučević je rekao da se i zaposlenima u opštinama, koji su većinom Srbi, ne dozvoljava da dođu na posao zbog okupacione sile koja je postavljena.

Policija samoproglašenog Kosova jutros je bacila suzavac na zaposlene u lokalnoj samoupravi u Zvečanu koji su pokušali da uđu u zgradu, nakon što su ih propustili pripadnici Kfora.

Nakon pokušaja građana sa sjevera Kosova i Metohije da u petak, 26. maja spriječe policiju da uđe u opštinske prostorije u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću, došlo je do sukoba u kojima je policija upotrijebila suzavac, dimne i šok bombe.

(Mondo)