Region

Nuklearka "Krško" nakon obustave rada: Otklanjanje kvara trajaće nekoliko sedmica

Autor Dušan Volaš

Mjesto kvara u Nuklearnoj elektrani "Krško" je utvrđeno, a za njegovo otklanjanje biće potrebno nekoliko sedmica, saopštili su iz ove nuklearke i dodali da je osigurana nuklearna bezbjednost.

Izvor: Wikipedia

Do kvara, odnosno ispuštanja u primarnom krugu unutar zaštitne zgrade u Nuklearne elektrane "Krško", došlo je u četvrtak, 5. oktobra, nakon čega je nuklearka privremeno zaustavljena.

Iz "Krška" navode da takozvano hladno zaustavljanje nuklearke tokom vikenda omogućilo ekipama da odrede mikrolokaciju kvara, te da sada slijede analize uzroka i pripreme za njegovo otklanjanje.

"Sve to će zahtijevati više vremena, prema predviđanju, nekoliko sedmica", navodi se u saopštenju i dodaje da je prerano da se govori o tome kada će nuklearka biti puštena u pogon.

Iz "Krška" ističu da su u stalnom kontaktu sa domaćim i međunarodnim institucijama i kompanijama kako bi se obezbijedila podrška za što brži povratak elektrane na mrežu.

"Nuklearna bezbjednost je osigurana sve vrijeme od prve indikacije puštanja", navedeno je iz Nuklearne elektrane "Krško".

SRNA