Region

Priča koja je rasplakala Srbiju: Sinčić skuplja novac za bolesnu mamu u centru grada

Autor Jana Desovski

Branki nedostaje 30.000 evra kako bi mogla da počne svoje liječenje.

Izvor: Facebook/Branka Dejanović

Šta biste pomislili da vidite klinca koji na ulici prodaje mafine, vafle, limunadu, igračke, nakit… Možda skuplja za džeparac za ljeto? Nažalost, iza takvog prizora može da se krije nešto mnogo strašnije. To jedan sin skuplja novac za liječenje svoje mame.

"Sve to što prodaju moji sinovi sprema više žena, 10, nekad 20, iz komšiluka, uglavnom mame djece koja stoje na bazarima", počinje za Nova.rs Branka Dejanović.

Izvor: Instagram/Screenshot

Branka je mlada mama dva dječaka, žena kojoj se nažalost vratio rak, vrlo rijedak. Ta njena bolest – maligni sarkom mekih tkiva – zahtjeva nastavak liječenja koje kod nas nije moguće.

Moj posao oko sinova nije završen i ja nigde ne idem dok to ne odradim

"Sa djecom sam od prvog dana bila otvorena i direktna. Znam da je teško i bolno, ali sam vjerovala da će, kao što i jesu, vremenom prihvatiti situaciju onakvom kakva je i biti spremni na sve. Nisam željela da ih jednog dana ostavim u šoku. Drugo, nisam ni mogla da sakrijem dvije velike operacije, opadanje kose od hemioterapije, ruke išarane od igala… Baš smo puno razgovarali i mislim da sada i oni nove loše vijesti prihvataju kao i ja."

Branka kaže da je jedina njena misao da ih izvede na put.

"Voljela bih da budem tu za njih u ovom tinejdžerskom uzrastu, da ih podržavam u školskim uspesima ili neuspjesima, prvim ljubavima, upisom na fakultet… Svako valjda želi da je majka što duže tu. Moj posao oko njih nije završen i ja nigde ne idem dok to ne odradim."

Branka Dejanović je rođena 1980. godine, a 2022. uočena joj je promjena u omotaču išijadikusa za koju je procjenjeno da je benigna. Nakon biopsije nažalost potvrđeno je prisustvo malignog sarkoma mekih tkiva. Iste godine je operisana, ali tumor nije mogao biti u potpunosti otklonjen, nakon čega je započeto liječenje hemioterapijama i zračenje X nožem.

Skoro dvije godine nema terapiju, a rak se širi

"Prva pomisao kada sam uopšte saznala da postoji bilo kakav tumor bilo je na neki način olakšanje, pošto sam dugo tražila pravi uzrok bolova koje sam imala. I jedini simptom je bio bol, koji je bivao vremenom sve jači i sve češći. Saznanje da ta promjena nije benigna i da ne može da se ukloni u potpunosti je bilo pomalo šokantno, ali nisam ni imala vremena da potonem jer sam odmah ušla u mašinu i krenula sa hemioterapijama, a kasnije i radiohirurgijom na X nožu. Prihvatala sam sve što je pred nama dan po dan, pratila uputstva ljekara, čitala, raspitivala se…. kao i svi drugi, pretpostavljam. Na mom putu nema izbora, pa ne mogu da pogriješim. Izbor je samo jedan, cilj je samo jedan, da moji dječaci odrastu uz majku, koja to može da bude u pravom smislu te riječi."

Brankina bolest je posebno opasna jer već skoro dvije godine ona nema terapiju, a rak se širi.

"Kako se bolest razvija, mi delujemo na posljedice, ali uzrok je i dalje tu, a terapije nema. Opasno je to što je baš moja mutacija ekstremno rijetka, o njoj se malo zna, pa se ne mogu dati ni prognoze, a nema ni adekvatnih lijekova." Prošle godine Branki se bolest vratila. Od tada je još jednom operisana, ali tumor ponovo nisu mogli da sasvim otklone.

Spas je skupa vakcina u inostranstvu

U decembru su uočene metastaze na plućima koje su zračene X nožem, a uočene su promene i u karlici. Analize biopsije poslate su na kliniku u inostranstvu gdje je planiran nastavak lečenja imunoterapijama u obliku peptidne vakcine.

"Čini mi se da sam vijest o metastazama najteže primila. Dok je širenje bilo lokalno, to mi je nekako bilo rješivo hirurški, pa mi je lakše padalo. Trenutno najveće strepnje su mi da ću još neko vrijeme biti bez terapije, a bolest za to vreme neće mirovati."

Imunoterapija koju bi trebalo da primi u obliku peptidne vakcine jeste lek koji se pravi od tkiva njenog tumora i koja obučava imunosistem da prepozna baš te maligne ćelije kao neprijatelja i da ih uništi.

"To su inovativne vakcine koje su budućnost liječenja raka i koje će u narednim godinama imati mnogo širu primjenu", kaže Branka.

Nedostaje oko 30.000 evra

Ali to mnogo košta.

"Od 80.000 evra koje sakupljam preko Fondacije Budi human, najveći dio, 67.000 evra, odlazi na proizvodnju vakcine, koja treba da se uplati u cijelosti, prije početka proizvodnje. Da bismo dostigli taj prvi i najveći cilj, nedostaje nam jos oko 30.000 evra. Rok nije zadat. Kada platimo, počeće se sa proizvodnjom, tako da možemo reći da je rok odmah. Ako bih uplatila vakcinu do kraja juna, mogla bih prvu od 10 doza da primim u oktobru."

Branka sada vodi životnu bitku, a na tom putu beskrajno je zahvalna svima koji pomažu.

"Zahvalna sam svima pojedinačno, i ljudima sa kojima sam svakog dana, ali i onima koje i ne poznajem. Zahvalna sam za ovu pozitivnu energiju koju dobijam iz dana u dan. Dok još nisam postala član Fondacije Budi human, kolege sa posla su se organizovale i pružile mi pomoć. Pozivi, savjeti, poruke, sve mi je značilo. Kada sam objavila svoju sliku sa SMS brojem, krenula je lavina pozitivne energije, velikih iznenađenja i mnogo preispitivanja. Za ovih mjesec dana sam o sebi i drugima naučila više nego za čitav život. Ovo je za mene ozbiljna lekcija, pored toga što se sa tim lekcijama suočavam svakog dana već dvije godine, ovaj talas euforije je nešto posebno. A njega su stvorila djeca, moja djeca, naša djeca, naravno uz pomoć majki, koje su tražile svaki mogući način da se novac skupi i koje neumorno skoro svakodnevno održavaju bazare, prave kolače, drže me u životu. Uz njih pritrčala je i cijela zajednica, moj blok 37."

Branki možemo pomoći ako broj 1661 pošaljemo na 3030.

Detaljnije informacije pogledajte na sajtu Budi human.

"Duboko vjerujem da možemo da sakupimo i tih 30.000 evra koje nedostaju i nadam se da bi ovoj našoj akciji mogla da se pridruži i neka društveno odgovorna kompanija ili neka javna ličnost, kojoj možda ovaj iznos nije nedostižan kao meni, a koji bi pomogli moj put ka izlečenju ili eventualno pretvaranju bolesti u hroničnu kako bi se kasnije lakše držala pod kontrolom. Molim sve koji su u mogućnosti, koji imaju volju i želju da pomognu, da podrže moju borbu. Hvala!"

(Nova/MONDO)