Region

Višemilionska šteta od požara u Hrvatskoj

Autor Dragana Božić

U požaru u Parku prirode "Biokovo" izgorjelo je oko 100 hektara, gorio je dalmatinski crni i alepski bor, dok je u Nacionalnom parku "Krka" vatrenom stihijom zahvaćeno oko 400 hektara površine i procjenjuje se da je šteta višemilionska.

Izvor: DVD Šibenik

Direktor Nacionalnog parka "Krka" Nela Slavica rekla je da je u ovom parku opožareno oko 400 hektara površine, a procjenjuje se da je šteta višemilionska.

Ona je napomenula da će najviše truda i finansijskih sredstava biti uloženo u sanaciju opožarenog područja.

"Situacija je zadovoljavajuća jer je Nacionalni park `Krka` otvoren za posjetioce", dodala je Slavica i zahvalila vatrogascima i svima koji naporno rade na suzbijanju požara na području skradinskog zaleđa.

Direktor Parka prirode "Biokovo" Slavo Jakša izjavio je da je šteta evidentna, ali da je stanje zadovoljavajuće.

"U početku smo mislili da je šteta puno veća, međutim, kada se dim digao i kada smo bolje mogli da vidimo šumu, stanje je puno bolje nego što se mislilo u početku", rekao je Jakša.

On je naveo da šuma koja je izgorjela nije sva dalmatinskog crnog bora, već da ima i alepskog.

Jakša je naveo da nije prvi put da gori šuma dalmatinskog crnog bora, te da su se obnovila sva područja na kojima su gorjele ove dvije vrste bora, te će, kako kaže, tako biti i ovaj put, prenose hrvatski mediji.

Prema njegovim riječima, otvorenog plamena u Parku prirode "Biokovo" više nema, a kanaderi još natapaju ovo područje.

"Kanaderi saniraju područje koje je nepristupačno. To su litice planine Biokovo. Za vikend se očekuje bura, pa ćemo svi biti tu i paziti da se ponovno vatra ne aktivira", istakao je Jakša.

Hrvatski mediji prenose da je požarom zahvaćeno oko 100 hektara unutar samog Parka prirode "Biokovo", a izvan Parka oko 800 hektara na području opština Tučepi i Podgore. 

(Srna)