Region

Krio se pod lažnim imenom: U Podgorici uhapšen državljanin Poljske, osumnjičen za prevaru od 21 milion dolara

Autor Dragana Božić

Crnogorska policija uhapsila je u Podgorici državljanina Poljske koji je osumnjičen za višemilionske prevare, za kojim su Poljska i Južna Koreja raspisale međunarodnu potjernicu.

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović/Bojana Zimonjić Jelisavac

Poljski državljanin R.K.Z. (51) uhapšen je nakon višemjesečnih aktivnosti ciljanog traganja, saopšteno je iz Uprave policije.

On je osumnjičen za krivična djela iz oblasti ekonomskog kriminala, i to težak oblik prevare u većem obimu, pranje novca, krađe i povrede zakona, za koje je propisana kazna doživotnog zatvora u Južnoj Koreji, navodi se u saopštenju.

Riječ je o jednom od osnivača i vlasnika Fonda "Fjučr net" u čijoj je djelatnosti trgovina digitalnim i kriptovalutama.

On je osumnjičen da je, zajedno sa svojim partnerom S.M, oštetio veći broj lica sa teritorija Poljske i Južne Koreje, nanijevši štetu u ukupnom iznosu od oko 21 milion dolara.

Njegov partner S.M. je bio hapšen u Grčkoj, a zatim u Albaniji, dok je R.K.Z. 2022. godine bio uhapšen u Italiji odakle je pobjegao iz kućnog pritvora.

Kontinuiranim radom na utvrđivanju tačne lokacije lica na crnogorskom primorju, ali i Podgorici, službenici NCB Interpola Podgorica juče su ga locirali i lišili slobode u Master kvartu, gdje se skrivao pod lažnim identitetom, navodi se u saopštenju.

Nakon što je u komunikaciji sa inostranim partnerima potvrđen identitet osumnjičenog, crnogorska policija je pretresla lokaciju gdje je boravio.

Pripadnici Grupe za visokotehnološki kriminal i Regionalnog centra bezbjednosti "Centar" pronašli su i privremeno oduzeli, do okončanja ekstradicionog postupka, tehničke uređaje i predmete za koje se sumnja da proističu iz krivičnog djela.

R.K.Z. će biti sproveden sudiji za istrage Višeg suda u Podgorici s ciljem određivanja ekstradicionog pritvora, dodaje se u saopštenju. 

(Srna)