Region

Ostaće samo luster: Odbrojani su dani kultnom beogradskom hotelu "Jugoslavija" (FOTO)

Autor Željko Svitlica

Hotel "Jugoslavija" u Beogradu zvanično 31. augusta prestaje da postoji s obzirom na to da je za taj dan najavljen početak njegovog rušenja.

Izvor: Shutterstock

Hotel "Jugoslavija" je otvoren 1969. godine. Prvi put je prodat 2006. za 31,3 miliona evra kompaniji "Alpe Adria Hoteli" koja je najavljivala novi život "Jugoslavije" pod međunarodnim brendom "Kempinski", ali se ništa nije desilo.

Ovog marta je prodat kompaniji "Milenijum tim", koji će ga srušiti zbog izgradnje hotela "Ritz Carlton", piše beogradsko "Vreme".

Navodno, postojeća konstrukcija zgrade je takva da je nemoguće rekonstruisati objekat na način da ispunjava zahteve prestižnih hotelskih lanaca.

U vrijeme kada je otvoren bio je i najveći i najmoderniji hotel u SFR Jugoslaviji, a među njegovim gostima bili su britanska kraljica Elizabeta, astronaut Nil Armstrong, američki predsjednici Ričard Nikson i Džimi Karter, libijski vođa Muamer el Gadafi.

Kada je otvoren prije više od pet decenija, hotel "Jugoslavija" je predstavljao modernu građevinu i vrhunac jugoslovenskog hotelijerstva, bio je mjesto susreta Beograđana, Jugoslovena sa strancima, političarima, poslovnim i svjetski poznatim ljudima.

Kevin Kostner je prije desetak godina snimao film na lokacijama u ovom hotelu, a "Jugoslavija" je privlačila brojne muzičare svih generacija, pa su tu spot snimali, između ostali, Nouvelle Vague, Bajaga i E-play (za pjesmu "Hote Jugoslavija"), Regina, Vojaž, bend "Propaganda" koji je bio pobjednik banjalučkog Demofesta, itd.

Hotel "Jugoslavija" je bio najveći i najluksuzniji hotel tada u ne samo Jugoslaviji nego i u istočnom bloku, a luksuz se mjerio i lusterom od Svarovski kristala, koji je bio težak 14 tona i koji je imao 40.000 kristala i 5.000 sijalica, i koji je ušao u Ginisovu knjigu rekorda.

Ovaj luster će, prema najavama, pažljivo biti demontiran kako bi kasnije krasio i hol beogradskog "Rica".

Najavljeno je da će hotel početi da radi pred početak Ekspa.

Prema projektu, osim hotela "Ritz-Carlton", biće izgrađene i dvije kule, po jedna sa svake njegove strane: stambena sa 42 sprata koja će biti pozicionirana ka Parku prijateljstva, i poslovna sa 33 sprata koja će se nalaziti na strani ka Zemunu.

(MONDO)

Tagovi