• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prodat jedan od simbola Beograda: Hotel "Jugoslavija" kupljen po početnoj cijeni

Autor Miloš Škrbić

Javno nadmetanje je bilo zakazano za podne

 Ko je kupio hotel Jugoslavija Izvor: Youtube/Printscreen/ BELDOCS - International Documentary Film Festival Belgrade

Poznati beogradski hotel "Jugoslavija" sa četiri i po hektara građevinskog zemljišta prodat je na licitaciji po početnoj cijeni od 3.176.997.271 dinara (nešto više od 27 miliona evra), a kupac je kompanija "MV Investment" iz Beograda, javio je RTS.

Kupac MV Investment, koji je u vlasništvu "Milenijum tima", kupio je imovinu u stečaju kompanije "Denjub riversajda", u čijem je vlasništvu bio Hotel Jugoslavija.

Kupac neće imati nikakva dugovanja, jer će povjerioci biti isplaćeni novcem od prodaje.

Hotel "Jugoslavija" otvoren je 1969. godine, kada je bio i najveći i najmoderniji hotel u SFR Jugoslaviji, a među njegovim gostima bili su britanska kraljica Elizabeta, astronaut Nil Armstrong, američki predsjednici Ričard Nikson i DŽimi Karter, libijski vođa Muamer el Gadafi.

Kada je otvoren prije više od pet decenija, hotel "Jugoslavija" je predstavljao modernu građevinu i vrhunac jugoslovenskog hotelijerstva, bio je mjesto susreta Beograđana, Jugoslovena sa strancima, političarima, poslovnim i svjetski poznatim ljudima.

Hotel "Jugoslavija" je bio najveći i najluksuzniji hotel tada u ne samo Jugoslaviji nego i u istočnom bloku, a luksuz se mjerio i lusterom od Svarovski kristala, koji je bio težak 14 tona i koji je imao 40.000 kristala i 5.000 sijalica, i koji je ušao u Ginisovu knjigu rekorda.

Gradnja hotela "Jugoslavija" trebalo je da počne još 1948. godine, kada je postavljena betonska konstrukcija, ali su radovi, zbog izbijanja velike krize u odnosima sa tadašnjim Sovjetskim Savezom prekinuti, i nastavljeni tek 1960. godine.

Hotel je potom građen još devet godina, a onda su tranzicija i NATO bombardovanje 1999. godine, kada je hotel pogođen sa nekoliko bombi, kao i loša privatizacija, učinili svoje, pa je država 2006. godine odlučila da ga privatizuje.

Da podsjetimo, Agencija za licenciranje stečajnih upravnika (ALSU) objavila je 20. februara da se prodaje 100 odsto kompanije "Danube Riverside" u stečaju. Pomenuta agencija u svom vlasništvu ima samo hotel Jugoslaviju čija je procijenjena vrednost 6,35 milijarde dinara odnosno oko 53,8 miliona evra.

Šta je na prodaju?

1. Hotel Jugoslavija.

2. Građevinsko zemljište na KP 2442/1 KO Zemun, površine cijele parcele 45.613 m2, površina zemljišta pod objektima 13.981 m2, površina zemljišta uz objekte 31.632 m2, vrsta prava svojina, oblik svojine privatna, obim udela: zajednička svojina, nosioci prava na zemljištu: DANUBE RIVERSIDE DOO u stečaju; MV Investment doo Beograd.

3. Ostala imovina stečajnog dužnika, koju čine lusteri i bista, skulptura - djelo Aleksandra Zarina.

Takođe, pravno razgraničenje nije izvedeno, kao ni fizička deoba zemljišta, pa je procena vrednosti imovine rađena pod specijalnom pretpostavkom.

BONUS VIDEO: KULA BEOGRAD SIJA U ČAST REPUBLIKE SRPSKE

Pogledajte

00:31
Vlastimir Gavrik je sagradio kompletnu scenografiju za film Underground
Izvor: Aleksandra Gavrik
Izvor: Aleksandra Gavrik

(Mondo)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE