Region

Prodavnice velikog modnog lanca zatvorene: Katanac na radnje u Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji

Autor Ivana Lazić

Prodavnice modnog lanca Modiana privremeno se zatvaraju u nekoliko zemalja regiona.

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Prodavnice modnog lanca Modiana u Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji, od prije nekoliko dana su privremeno zatvorene.

Lanac je obavijestio kupce u Sloveniji putem društvenih mreža da zatvara devet trgovina u Mercator centrima u Kamniku, Domžalama, Krškom, Trebnju, Slovenskoj Bistrici, Ptuju, Slovenskim Konjicama, Rogaškoj Slatini i Mariboru. Preostalih 13 trgovina širom Slovenije ostaje otvoreno.

U Hrvatskoj je lanac izvestio o zatvaranju do daljnjeg 16 trgovina, i to u gradovima Čakovec, Karlovac, Metković, Osijek, Pula, Rijeka, Samobor, Salona Mall, Zadar, Zagreb, Župa Dubrovačka, Varaždin i Đakovo. Samo tri trgovine su ostale otvorene – Velika Gorica, Vrbani (Point Centar Zagreb) i Outlet Lee Cooper Ikea.

Budući da vlasnik Modiane, Montecristo SL, od 2016. godine, Mercatoru već duže vrijeme ne plaća kirije i troškove poslovnica, uprava Mercatora odlučila je da raskine ugovore o zakupu i zatvori trgovine.

Kako su rekli iz Mercatora, koji je u vlasništvu hrvatske grupe Fortenova, na takvu odluku su bili prisiljeni jer je dug za zatvorene poslovnice na nivou Fortenove premašio 3,5 miliona evra. Ugovor o najmu istekao je 3. oktobra ove godine, a zbog nepoštovanja ugovornih obaveza Mercator je odustao od ugovora.

U Bosni i Hercegovini je registrovano sedam Modiana podružnica, a njihov vlasnik putem preduzeća Modiana je Poslovni sistem Mercator.

(Mondo.rs)

Tagovi