Region

Plenković ima plan za ljeto: Zove Čehe na Jadran

Autori mondo.rs index.hr

Premijer Hrvatske Andrej Plenković objavio je na svom Twitter profilu da je razgovarao sa svojim češkim kolegom Andrejom Babišem.

Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Napisao je da su se dogovorili da ministri turizma dvije zemlje predlože modele dolaska čeških turista u Hrvatsku tokom ovogodišnje turističke sezone.

"U kontekstu odličnih odnosa Hrvatske i Češke, razgovarao sam s češkim kolegom te smo dogovorili da ministar turizma Gari Capeli i ministarka Klara Dostalova predlože prihvatljive modele dolaska čeških turista u Hrvatsku", stoji između ostalog u Plenkovićevom tweetu.

Prethodno je u medijima objavljeno da je češko udruženje putničkih agencija predložilo otvaranje svojevrsnih turističkih koridora, pa i prema Hrvatskoj, slijedeći želju čeških turista da idu na odmore i more, oni koji dobiju potvrdu da su zdravi.

O tome se u četvrtak izjasnio i ministar turizma poručivši da su takve inicijative očekivane i prvi znaci s tržišta, koje, po njegovoj ocjeni, ne može dugo izdržati pritisak da ne radi, kao i da realizacija takvih inicijativa ne zavisi samo od želja turista i poslovnih partnera u turizmu nego i od mjera i odluka nacionalnih epidemioloških institucija i vlada.

Udruženje hrvatskih putničkih agencija (UHPA), takvu je inicijativu iz Češke ocijenilo kao dobru. Nadaju se da će biti moguće nešto i ostvariti jer je i to jedna od prilika za popravljanje ove turističke godine.