Region

U Hrvatskoj traže odlaganje povratka u škole: Nisu ispunjeni svi uslovi

Autori mondo.rs HRT

U Hrvatskoj učitelji traže odlaganje otvaranja škola i to zbog sledećeg!

Izvor: Guliver Getty Images/i Stock/Pornpak Khunatorn

Sindikat hrvatskih učitelja (SHU) je zatražio odlaganje otvaranja škola do ispunjenja svih nužnih preduslova i pozvao nadležne na brže postupanje, budući da je do otvaranja škola ostalo još samo par dana, a ključni problemi nisu niti približno rešeni, prenosi HRT.

Taj sindikat u pismu poziva premijera Andreja Plenkovića, ministarku nauke i obrazovanja Blaženku Divjak i direktora Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslava Capaka da još jednom preispitaju odluku o otvaranju škola 11. maja, odnosno odgode sprovođenje te odluke do ispunjenja svih nužnih preduslova.

Hrvatski učitelji poručuju da je sve nadoknadivo osim ljudskih života.

Za razliku od postupanja u drugim zemljama EU-a koje su otvorile ili planiraju otvaranje ustanova za vaspitanje i obrazovanje, u Hrvatskoj nisu sprovedene nužne prethodne analize, nisu obavljena savetovanja sa strukom i socijalnim partnerima i nisu osigurani preko potrebni uslovi za rad škola, ističe SHU.

Sindikat upozorava da nepripremljenost može ostaviti trajne posledice na "one na čiji se interes svi rado pozivaju, a niko od njih ne vidi dete kao osobu".

Oni poručuju da je Ministarstvo nauke i obrazovanja "nepromišljenim i neodgovornim postupanjem učinilo vaspitno-obrazovne ustanove nedostupnim velikom broju učenika i pretvorilo škole u čuvališta dece skladno ekonomskom i porodičnom statusu roditelja".

Roditelji iz čitave Hrvatske potpisuju izjave u kojima se navodi da šalju decu u škole na vlastitu odgovornost, tvrdi SHU i dodaje da slanje dece u školu ne može biti "na vlastitu odgovornost roditelja već su za njih odgovorni oni koji su odluku o otvaranju škola doneli".

Sindikat je podsetio i da još uvek nije sprovedena analiza koliko je hroničnih bolesnika, odnosno visokorizičnih zaposlenih u sistemu vaspitanja i obrazovanja, koliko je njih starije dobi i kako će se organizovati rad u takvim slučajevima.

Tagovi