"za 100 sedmica"

Dacia ima nove planove: Jedan od najpopularnijih automobila uskoro će ići samo na baterije?

Autor Dušan Volaš

Prethodno je već bilo nagađanja da bi Dacia Sandero sljedeće generacije mogla da bude električni automobil, ali će konačna odluka o tome biti donijeta "za 100 nedelja"

Dacia Sandero Stepway
Izvor: Dacia

Rumunska Dacia ima nove planove za svoj najpopularniji i najmasovniji model, inače drugi najprodavaniji automobil u Evropi za 2023. koga je prošle godine kupilo čak 235.000 Evropljana.

Sljedeća generacija modela Sandero, koja bi trebalo da debituje 2027. godine, (najvjerovatnije) će u potpunosti biti automobil sa električnim pogonom.

Planovi za potpunu elektrifikaciju Sandera već postoje, ali će konačna odluka o tome biti donijeta krajem sljedeće 2025. godine. A njeno donošenje najviše će biti uslovljeno stanjem, odnosno potražnjom za električnim automobilima, na evropskom tržištu.

Prethodno je već bilo nagađanja da bi sljedeći Sandero mogao da bude elektromobil. Međutim, izvršni direktor rumunske kompanije Denis Lea Vot je, na Salonu automobila koji se upravo održava u Parizu, izjavio da će konačna odluka o tome biti donijeta "za 100 nedjelja".

Dacia planira da ubrza razvoj novog modela, ali joj navedeni rok daje dovoljno vremena da maksimalno odloži odluku izboru njegovog pogona, prenosi Auto Express.

Ono što, međutim, donekle komplikuje stiuaciju je činjenica da će kada bude donijeta, ta odluka morati da bude konačna, pošto Renault Grupa još uvijek u svojoj proizvodnji nema kombinovanu platformu koju je moguće prilagoditi različitim vrstama pogona.

A ukoliko novi Sandero 2027. godine na tržište zaista izađe kao električno vozilo, to će biti druga potpuno električna Dacia poslije malog modela Spring, potvrdio je Le Vot.

BONUS VIDEO:

Tagovi