Dom

Jedan način kuvanja kafe krije opasnost? Nemojte dosipati vodu

Autor Teodora Boškovski

Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je na grešku prilikom kuvanaj kafe!

Izvor: YouTube/AlternativeBrewing

Bez kafe mnogi ljudi ne započinju dan, postala je neizostavni dio mnogih kultura, a često je ona povod za zajednička druženja i okupljanja. Čini se da smo do sada naučili sve o ovom napitku i kako se najbolje kuva međutim iz Svjetske zdravstvene organizacije stižu nova upozorenja.

Ako ste do sada prilikom kuvanja, dolivali dodatnu vodu, jer je prethodna isparila, vrijeme je da prestanete sa tom navikom za koju stručnjaci tvrde da je veoma štetna! Na taj način, duplim kuvanjem, arsen, nitrati i fluor iz vode povećavaju, što je jako štetno za organizam.

Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je da je u takvoj vodi za piće najveća opasnost visoka količina arsena, jer može da dovede do trovanja, problema sa organima za varenje, dijabetesom i kardiovaskularnim bolestima. Zato, znate šta vam je činiti! Bolje i ponovo stavite vodu da prokuva, nego da dodajete novu.

S druge strane, naučnici su utvrdili da je kafa povezana sa sniženim rizikom od od dijabetesa, bolesti jetre, demencije i pojedinih tipova kancera. Ali, kao i u svemu - potrebna je umjerenost! Savjet stručnjaka jeste da dnevni unos kofeina ne bi trebalo da prede 300 miligrama, što je otprilike oko četiri šolje kafe.

(MONDO)