Dom

Stručnjak upozorio: Na spužvama se nalaze štetne bakterije, poput salmonele

Autor Nikolina Damjanić

Stručnjaci za čišćenje iz Zoflore upozoravaju da su spužve plodno tlo za razmnožavanje bakterija koje mnogi ljudi zaborave očistiti.

Izvor: Shutterstock

Prilikom čišćenja kuće, većina nas koristi krpu ili spužvu za brisanje prljavih površina i rješavanje bakterija. Ali, nakon čišćenja često zaboravimo oprati baš ono s čime čistimo. Naučnik Trond Moretro, koji radi u norveškom institutu za istraživanje hrane, tvrdi da se na spužvama nalaze štetne bakterije, poput salmonele, jer se koriste svaki dan i rijetko osuše, prenosi Mirror.

Zbog toga, čišćenjem zapravo radite više štete nego koristi. Moreto je preporučio bacanje spužvi u smeće, ali gurui za čišćenje iz Zoflore podijelili su svoj najbolji savjet kako umjesto toga iz njih izbaciti bakterije. Oni takođe tvrde da krpe i spužve mogu sadržavati potencijalno štetne viruse i bakterije, ali kažu ako steknemo naviku ostavljanja krpi i spužvi da se natapaju u razrijeđenom koncentrisanom dezinfekciju (1 čep na svakih 400 ml vode) na kraju dana, ne samo da ćemo ih ostaviti higijenski čistima i ispuniti prostor prekrasnim mirisom 24 sata, nego ćemo i uštedjeti jer nećemo često morati kupovati nove krpe i spužve.

Uz ovaj savjet podijelili su i kako ukloniti tvrdokornu masnoću iz unutrašnjosti mikrovalne. Tvrde da je sve što vam treba zdjelica vode i kriške limuna. Kako bi vaša mikrovalna ponovo izgledala kao nova, jednostavno u nju stavite posudu s vodom i limunom te uključite na tri do pet minuta. Nakon što je to gotovo, uklonite posudu s vodom, isključite mikrovalnu i obrišite unutrašnjost krpom i antibakterijskim sprejom za čišćenje. Takođe, možete redovito brisati mikrovalnu tokom sedmice antibakterijskim maramicama za čišćenje ili pouzdanom krpom i sprejom.

Tagovi