Dom

Zašto u Danskoj ne bacaju talog od kafe?

Autor Željko Svitlica

Nakon što ispiju kafu talog koriste kao podlogu za uzgoj.

Izvor: Youtube/Screenshot/PULP

Norveška već dozvoljava krstarenja ekološkim brodovima, Švedska toliko grčevito reciklira smeće da im ponestaje, pa mora da se uvozi iz drugih zemalja, a u Danskoj su, između ostalog, smislili nešto drugo. Interesantnom idejom istakla se kompanija "Beyond Coffee" iz Kopenhagena, koju sprovode brojna udruženja za zaštitu životne sredine i promociju eko stila života.

Pomislite samo koliko se dnevno popije kafe u svijetu i koliko se taloga baci svaki dan - bilo u domaćinstvima ili u kafićima. Pa, dobro, šta sad? Taj ostatak je beskorisan i ionako nije štetan, možda bi većina nas pomislila.

Ali Danci kažu: "većina vrijednih sastojaka kafe ostaje sadržana upravo u tom ostatku koji se nevoljno baca". Pošto su Danci jedni od vodećih svjetskih ljubitelja kafe, ova kompanija radi sljedeće: kupuju talog od kafe iz kafića koji bi inače bio bačen i koriste ga za uzgajanje bukovače!

I vi možete biti svoj odgajivač

Ohlađeni talog kafe miješaju sa micelijumom, vegetativnim dijelom pečurke koji se sastoji od razgranatih niti. Sve ovo se čuva u kontejnerima, a proces uzgoja traje četiri nedjelje. Prvo se drže tri nedjelje na toplom, tamnom mjestu koje simulira zemljište u kome bi rasle u prirodi. Zatim se premještaju na nedjelju dana u hladnije prostorije sa visokom vlažnošću i više svjetlosti. Tada pečurke bukovače počinju da niču.

Takođe primjećuju kako je moguće uzgajati pečurke u više navrata koristeći isti sediment, a kada ga koriste, prosljeđuju ga lokalnim poljoprivrednicima, koji mogu da nastave da ga koriste. Bukovače se uzgajaju na urbanoj farmi samo kilometar udaljenoj od prodavnice u kojoj se prodaju. Ali takođe možete kupiti micelijum i početni komplet od recikliranog materijala za kućne uzgajivače, tako da ih možete sami uzgajati u svom domu sa svog zemljišta. Za samo mjesec dana imaćete svoje jestive bukovače.

Tagovi