• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OVAKO SE PRAVI VRHUNSKA DOMAĆA KAFA: Malo ko zna 4 trika koja joj drastično POBOLJŠAVAJU ukus

Autor Maja Gašić

Ako ste i vi ljubitelj kafe, obavezno probajte ovih nekoliko trikova kada se sljedeći put uvatite za džezvu. Pomoći će vam da napravite najbolju srpsku kafu ikad!

 Triok za ukusniju domaću kavu Izvor: YouTube/PedalingForward365

Većina Srba ima običaj da dan započne šoljicom vruće kafe - neophodnom dozom kofeina. Crni napitak im pomaže da se razbude, daje im energiju da se izbori sa obavezama koje ih očekuju u nastavku dana. Ipak, stručnjaci su otkrili da postoje neke izmjene u ovoj jutarnjoj rutini koje će kafu učiniti još efikasnijom.

Ono o čemu takođe treba povesti računa jeste ukus crnog napitka. Kakav ukus će kafa imati ne zavisi samo od zrna i kvaliteta ove namirnice, važnu ulogu igra i odabir džezve. Istraživanja su pokazala da je određenim metalima od kojih se ove posude prave potrebno više vremena da se zagriju, što je veoma važno kada pripremate omiljeni crni napitak. Svaki ljubitelj kafe ima svoj individualni recept, a postoje neke cake za koje vjerovatno ne znate, a koje joj mogu popraviti ukus.

"Kafu mi, draga, ispeci"

Najbolje je da koristite samo svježe pečena i svježe mljevena zrna. Da bi napitak uvijek bio ukusan, kafu čuvajte nakon pečenja ne duže od mjesec dana i poslije mljevenja oko nedjelju dana. Što su zrna kafe sitnija, to će se biti bolji njen ukus i aroma. Super trik koji doprinosi da ukus bude puniji jeste da kafu bukvalno zapečete u džezvi 30-ak sekundi prije nego što je prelijete vrelom vodom (za ovu caku će vam biti potrebne 2 džezve, jedna u kojoj ćete prokuvati vodu i druga u kojoj ćete zapeći kafu). Pazite da ne pretjerate sa pečenjem jer će u protivnom kafa postati gorka i neukusna.

Top trikovi

  1. Kafu kuvajte na laganoj vatri. Dugo i postepeno zagrijavanje omogućiće da se zrna maksimalno otvore, dajući piću sva korisna svojstva.
  2. Ne dozvolite da proključa na ringli. Čim se približi tački ključanja, odložite džezvu i pustite da se kafa skuva u već zagrijanoj vodi.
  3. Pravi ljubitelji kafe praktikuju da je tri puta vraćaju na ringlu. U ključalu vodu sipaju mlevenu kafu, vrate na riglu na par sekundi, pa sklone i promješaju. Ovaj postupak se ponavlja još dva puta.
  4. Nakon pripreme napitka, dodajte u džezvu kašičicu hladne vode, talog kafe će se tako brže slegnuti na dno, a napitak će imati savršen ukus.

(MONDO)

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop