• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svi volite tursku ili domaću, a znate li šta je srpska kafa? Evo po čemu se RAZLIKUJU, nije samo u načinu služenja...

Autor Tamara Veličković

Turska i srpska kafa se različito pripremaju.

 Koja je razlika između turske i srpske kafe Izvor: YouTube/AlternativeBrewing

Mnogima omiljeni napitak kojim započinju dan i skoro svi ga zovu "turska", odnosno "domaća" kafa. "Savremeni kuvar" iz 1967. godine, koji je objavljen u izdanju "Prosvjete", objasnio je razliku između turske i srpske kafe. U jednom od poglavlja koja su ispisana na više od 1.000 strana, pod nazivom "Kafa", Kuvar podsjeća na predanje da zasluga za otkriće kafe pripada jednom "čobančetu koji je primijetio da mu koze pokazuju izuzetnu živahnost kad god bi se nabrstile biljke poznate pod imenom kahoua".

Kafa je u Evropi počela da se pije sredinom 17. vijeka. Nekada je svako domaćinstvo imalo mlin za kafu, odakle se miris širio svuda. Koliko je važnost mljevenja kafe ključna, potvrdio je i ovaj "Savremeni kuvar". "Da bi kuvana kafa bila ukusna, potrebno je prvo da zrna kafe budu lijepo ispržena, ali ne prepržena. Drugo, da se kafa dobro samelje neposredno prije kuvanja. I treće, da voda dobro provri, a zatim kad se kafa skuva, da napravi još jedan ključ. Kafa se služi čim se skuva, nikad podgrijana. Talog od kafe ne smije ponovo da se upotrebi", piše, a razlika između srpske i turske kafe nije samo u načinu služenja, već i u pripremi. Evo šta kaže Kuvar iz 1967. godine:

Turska kafa

"Ova kafa se najviše pije u Bosni, a pravi se ovako: Staviti kafu u suvu zagrijanu džezvu i preliti je ključalom vodom. Kafa ne treba više da vri. Odnos vode, kafe i šećera je isti kao za srpsku kafu, samo što se šećer ne stavlja u kafu, već se služi posebno. Gotova turska kafa služi se u malim džezvama, za svaku osobu posebno".

Srpska crna kafa

"Staviti u džezvu vodu i šećer i pustiti da provri. Za jednu šoljicu kafe potrebna je šoljica i po vode, kocka šećera i kašičica mljevene kafe. Kad voda provri, odliti malo u šoljicu ili drugo lonče, zakuvati kafu, pa vratiti džezvu na vatru da kafa napravi ključ, odnosno, samo da se podigne. Ostaviti kafu minut-dva da 'stane', a zatim je razliti u šoljice i služiti".

BONUS VIDEO:

Pogledajte

00:23
Kafa
Izvor: Tiktok/dr.karanr
Izvor: Tiktok/dr.karanr

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop