Dom

Savjeti dizajnera: Četiri greške u uređenju male dnevne sobe koje svi pravimo, a lako ih je ispraviti

Autor Vanja Pajović

Ako ih i vi pravite, evo kako da ih ispravite za šik izgled dnevnog boravka

Izvor: Shutterstock

Mali prostori često predstavljaju veliki izazov, posebno ako se odlučite da budete „sam svoj majstor“. Svaki dizajnerski savjet koji vas može pravilno usmeriti je dobrodošao, a na društvenim mrežama možete pronaći mnoštvo inspiracije. Kada je riječ o uređenju malih prostora, u ovom slučaju dnevnog boravka, cilj je „prevariti oko“ i manipulirati proporcijama.

Najveća greška koju činimo u interijerima skromne kvadrature je da intuitivno biramo manje komade namještaja. Takođe, zabluda je da mali prostori nisu pogodni za upečatljive dekoracije. Dizajnerka enterijera Bri Tarton, koja svakodnevno deli savjete na TikToku, objasnila je najčešće greške koje radimo u malim dnevnim boravcima i kako ih ispraviti.

1. Goli zidovi

Ako želite da zidovi izgledaju veće, nikako ih nemojte ostaviti praznima. Iako možda mislite da tako postižete prozračnost, Turton tvrdi da je to propuštena prilika da kreirate zanimljiv fokus u prostoriji koji će odvlačiti pažnju od male kvadrature.

2. „Kockasti“ namještaj

Glomazni komadi nameštaja pravilnih linija mogu učiniti prostoriju pretrpanom i narušiti protočnost. Ako birate sofu, organski i zaobljeni oblici su najbolji prijatelji malih dnevnih boravaka. Ako ste ljubitelj oštrih geometrijskih linija, obavezno obratite pažnju na materijal od kojeg je namještaj napravljen. Prirodni, mekši i svjetliji materijali poput lana bolje funkcionišu u manjim prostorima.

3. Mali tepisi

Ako želite da na podu stvorite iluziju veće površine, odaberite veliki tepih. Najgore što možete uraditi u malom prostoru je izabrati mali tepih koji vizuelno deli već mali prostor na još manje dijelove. Ovu grešku lako možete izbjeći odabirom najvećeg mogućeg tepiha koji možete smjestiti u svoj dnevni boravak.

4. Kompaktne konzole za TV

Iako je pri odabiru namještaja ušteda prostora važna, to je često najveća greška. Na primjer, izbor male, funkcionalne komode za televizor može donijeti više štete nego koristi. Praznine koje ostaju na zidu uz koji je postavite doprinose skučenosti prostora, a zapravo ih ne možete praktično iskoristiti. S druge strane, ako se odlučite za komodu dužine cijelog zida, vizuelno ćete proširiti prostor i dobiti dodatni prostor za odlaganje.

 (fashion.hr/ Wanted/MONDO)

Tagovi