Dom

Da li je aluminijumska folija štetna?

Autor Željko Svitlica

Aluminijumska folija nezaobilazan je pomoćnik u kuhinji i koristi se kako u spremanju hrane, tako i u skladištenju.

Izvor: Shutterstock

Papir od aluminijumske folije nije toksičan. Proizvodi kuvani u foliji postaju veoma mekani i obično sačuvaju sve arome. Dovoljno je staviti proizvode u foliju, dodati začine i nekoliko kapi masnoće i nakon nekoliko minuta u rerni dobićete mirisno i ukusno jelo.

Kada koristite aluminijumsku foliju za pečenje proizvoda, nema potrebe da dugo čistite zagorjelu masnoću na plehu.

Aluminijumska folija se koristi kao poklopac za plehove kada ne želite da se jelo prepeče. Dovoljno je pokriti pleh ili tepsiju komadom folije da zaštitite jelo ili kolač od prejake vatre koja dovodi do toga da jelo pregori. Aluminijumska folija je zgodna za čuvanje gotovih jela – dovoljno je njome pokriti pleh i staviti ga u frižider da se miris jela ne bi širio na druge proizvode.

Da li je folija štetna?

Termička obrada proizvoda koji sadrže kiselinu – kao što je paradajz, nije bezbjedna sa zdravstvene tačke gledišta ako se vrši u foliji. Takođe foliju ne bi trebalo kombinovati sa kiselinama poput one iz limuna.

Prilikom pripreme proizvoda koji sadrže kiselinu u foliji, aluminijum prodire u proizvode. Visok nivo aluminijuma je štetan za ljudski organizam i može dovesti do poremećaja u radu nervnog sistema ako se duže ponavlja, te u najgorem slučaju može izazvati oboljenje bubrega i drugih važnih organa.

Višak aluminijuma loše utiče na nervni sistem i moždane ćelije i prema nekim studijama može čak izazvati Alchajmerovu bolest.

Aluminijum se može deponovati u tkivima i nakon nekog vremena postati uzrok bolesti mozga. Višak aluminijuma može izazvati osip na telu, nervozni stomak i oštetiti kosti.

Ali ako paradajz i slične proizvode koji sadrže kiselinu ne kuvate u aluminijumskoj foliji apsolutno svaki dan, nemate razloga da brinete za svoje zdravlje.

(Bonapeti.rs)