Ukusna, topla i nevjerovatno zdrava, sadrži moćne supstance!
Paradajz sadrži brojne vitamine, minerale, antioksidante i druge supstance koje su odlične za zdravlje cijelog organizma.
Postoje i istraživanja po kojima paradajz štiti od brojnih oboljenja, kao što su kardiovaskularne bolesti i određeni tipovi karcinoma.
Baš kao i domaća supa, čorba od paradajza odličan je način da u hladnim jesenjim danima unesete sve ove ljekovite supstance u sebe, a pritom uživate i u ukusnom obroku.
Šta sve sadrži paradajz
Prosječan paradajz od oko 200 grama ima manje od 409 kalorija. Ima dva grama vlakana, veoma malo masti, i čak 28 odsto dnevno preporučene doze vitamina C.
U paradajzu su i vitamini K, A i kalijum, kao i mala količina proteina.
Sadrži i karotenoide, među kojima je najznačajniji svakako likopen. Ova supstanca daje paradajzu boju, a ima moćno antioksidativno dejstvo.
Prije nego što pomislite da je bolje da pojedete paradajz u salati, nego da kuvanjem uništite ove dragocene sastojke, reći ćemo vam da se likopen bolje apsorbuje kada je paradajz skuvan.
Konzumiranje antioksidanata povezano je sa umanjenim rizikom od raka, gojaznosti i bolesti srca. Vitamin C i flavonoidi u paradajzu štite od kardiovaskularnih i bolesti nervnog sistema, kao i od dijabetesa tipa 2.
Štiti kožu, oči i kosti
Beta karoten u paradajzu štitiće kožu od negativnih dejstava okoline, UV oštećenja, i zaštitiće i oči od degenerativnih promena!
Likopen takođe štiti i naše kosti, reguliše metabolizam na način koji poboljšava mineralnu gustinu kostiju. Umanjuje i apsorpciju holesterola i pomaže "dobrom" holesterolu.
Karotenoidi su povezani i sa snižavanjem krvnog pritiska, pa ako imate visok pritisak, jedite paradajz!
Interesantno je da postoje studije koje likopen povezuju i sa muškom plodnošću. Jedna studija sprovedena u Americi pokazala je da su muškarci koji su redovno jeli kuvani paradajz imali pokretljiviju spermu.
Ko ne bi trebalo da je jede?
Ima li paradajz čorba neka negativna dejstva? Zavisi kako je spremite. Ako bolujete od refluksa kiseline, ne savjetuje vam se jer paradajz može biti "okidač" za ovaj čest problem. Takođe, ako jedete kupovnu supu od paradajza, obratite pažnju na njen sadržaj soli.
Recept za paradajz čorbu
Evo kako da pripremite najukusniju paradajz čorbu - obavezno joj dodajte crni i bijeli luk, kao moćne saveznike u jačanju imuniteta i borbi protiv virusa i prehlada!
Sastojci:
Četiri veća paradajza
Četiri čena bijelog luka
Manja glavica crnog luka
Maslinovo ulje
Kocka supe od povrća ili piletine
So, biber
Tjestenina ili pirinač
Priprema:
Paradajz isjeckajte na kockice, crni i beli luk na sitno. Na maslinovom ulju propržite najprije luk, potom dodajte paradajz i pustite da se sve lepo ukrčka. Dodajte kocku supe rastvorenu u 700 mililitara vode, i kuvajte dok povrće sasvim ne omekša.
Prebacite u blender i usitnite do željene gustine. Sada začinite čorbu, vratite je na srednju vatru i po želji je obogatite tjesteninom ili pirinčem.
Odlični dodaci čorbi su origano, koji će joj dati italijansku aromu i veoma je zdrav, kao i ljuta papričica koja će nas "razbuditi" i zagrijati.