Kuhinja

Zdrav ručak za cijelu porodicu - krcat vitaminima, a ukusan! Hljeb sa lukom, salata i riba na grčki način!

Autor Dragana Božić

Obradovaćete cijelu porodicu!

Izvor: Pixabay

Za dobar i nutritivno izbalansiran ručak bitno je da postoji glavno jelo, salata i neizaostavni hljeb - ovog puta sa hranljivim bijelim lukom!

Ovo su naši prijedlozi!

Riba na grčki način

Sastojci:

1 kg fileta ribe (som, skuša, oslić...)

3 veće šargarepe

2 glavice crnog luka

3 čena bijelog luka

3 paradajza

2 lovorova lista

1 kašika majorana

1 kašičica majčine dušice

1 limun

so

biber

bijeli luk u prahu

začin C

maslinovo ulje

Priprema:

Riblje filete začiniti limunom, biberom, solju, začinom C, pa posuti brašnom i ispržiti na maslinovom ulju. Pržene komade ribe izvaditi iz tiganja, a u njega doliti još ulja i staviti isjeckan crni luk, narendanu šargarepu, lovor, začin C i majoran, pa naliti s malo vode. Poklopiti i dobro prodinstati, dok povrće ne omekša. Dodati isjeckan paradajz i još kuvati dok tečnost ne ispari. U vatrostalnu posudu ređati sloj ribe, pa pokriti dinstanim povrćem, riba, povrće i tako dok se ne utroši sav materijal. Završiti povrćem. Staviti u frižider da odstoji par sati.

Izvor: Guliver/Getty images plus/iStock/sara_winter

Salata od brokolija i jabuka

Sastojci:

2 glavice brokolija

1 veća jabuka

1 šolja blanširanih badema

1 šolja isjeckanih zelenih maslina

½ šolje suvog grožđa

½ vezice svježeg peršuna

Preliv:

2 čena bijelog luka

sok od 2 limete

¼ šolje maslinovog ulja

2 kašike dižon senfa

1 kašika bijelog vinskog sirćeta

2 kašike meda

so

biber

Priprema:

Skuvati brokoli u mikrotalasnoj sa dodatkom ¼ šolje blago osoljene vode (2-3 minuta). Zatim ga isprati ledenom vodom,ocijediti i ostaviti sa strane. Sitno isjeckati bademe, a jabuke isjeći na komade veličine cvjetova brokolija. Pomiješati sastojke za dresing, pa izblendirati da se dobije glatka smjesa. U većoj činiji pomiješati brokoli, jabuke, suvo grožđe, isjeckan peršun, bademe i isjeckane masline, pa dobro izmiješati. Preliti dresingom i lagano promiješati. Držati u frižideru do služenja.

Izvor: Guliver/Getty Images/Azurita

Hljeb sa bijelim lukom

Sastojci:

12 čenova bijelog luka

350 ml mlijeka

550 g brašna

1 kesica suvog kvasca

1 kašičica soli

½ kašičice šećera

1 jaje

2 kašike ulja

Premazivanje:

krupna morska so 

malo mlijeka

Priprema:

Čenove bijelog luka oljuštiti i prokuvati u mlijeku, koliko da provri. Skloniti s vatre i ostaviti da se prohladi. Izvaditi luk i od njega napraviti pire, pa ga opet pomiješati sa mlijekom. Pomiješati brašno, kvasac, so, šećer, umućeno jaje i ulje, pa postepeno dodavati mlijeko sa lukom. Umijesiti meko tijesto i ostaviti ga pokriveno na toplom mjestu da se udvostruči. Kad je naraslo, premijesiti ga, formirati veknu i staviti je u podmazan pravougaoni dublji pleh. Veknu premazati mlijekom, posuti solju i peći u rerni zagrijanoj na 220 stepeni C oko 20-25 minuta.