A priprema se vrlo lako i brzo!
Ako još uvijek niste pripremili zimnicu, probajte i ovaj vrhunski recept za kečap po receptu slavnog kuvara.
Bez konzervanasa je i aditiva, a traje i do pola godine!
Sastojci:
1-2 srednje glavice crnog luka
1/2 komorača ili 1 kašičica kapara
150 g celera
maslinovo ulje
1 komad veličine kašičice svežeg đumbira ili 1 kašičica suvog
3 čena bijelog luka
sušene ljute papričice po ukusu
1 svežanj bosiljka
10 listova žalfije
1 kašika sjemenki korijandra
2 karanfilića
1 kašičica svježe mljevenog bibera
so
1 ,5 kg zrelog paradajza
70 g žutog šećera
100 ml vinskog sirćeta
Priprema:
Sve povrće oprati i iseckati na krupnije komade. Staviti u veliku posudu sa debljim dnom, pa dodati maslinovo ulje (1 mlaz), đumbir, oljušten beli luk u komadu, ljutu papriku, isjeckane stabljike bosiljka, sjemenke korijandera (prethodno usitnjene u avanu) i karanfiliće. Posoliti, pobiberiti, pa na laganoj vatri kuvati uz miješanje nekih 15-ak minuta. Dodati oljušten paradajz i 350 ml vode. Pustiti na jakoj vatri da prokuva, a potom smanjiti temperaturu i ostaviti nekih pola sata da kuva, dok se tečnost ne smanji na pola. Dodati iseckano lišće bosiljka i žalfije i sve dobro ispasirati štapnim mikserom ili u multipraktiku. Po želji, dodatno isprasirati kroz cjediljku, dok se ne dobije željena gustina.
Smesu vratiti u posudu, dodati sirće i šećer. Lagano kuvati još pola sata, dok se dodatno ne zgusne. Po želji dodati još soli i bibera. Kečap sipati u prokuvane flaše ili tegle, čvrsto ih zatvoriti i ohladiti, pa ih staviti na hladno mjesto ili u frižider. Ovako pripremljen kečap može da traje 6 mjeseci.