Kuhinja

Kako da krompir bude krckav spolja, a mek iznutra? Čuveni kuvar otkrio tajnu koju ni drugi profesionalci ne znaju

Autor Dragana Božić

Nikada vam ne bi palo na pamet!

Izvor: Guliver/Getty images/iStock/robynmac

Krompiri iz rerne su jedan od najčešće pripremanih specijaliteta širom svijeta, a razloga je mnogo. Osim što ogroman broj ljudi voli ovu namirnicu, zgodno je i što ova priprema ne zahtjeva "stajanje" kraj šporeta, povrće se praktično samo priprema.

Ono što je pak mana ovog jela, jeste što takav krompir obično nije hrskav kao onaj pržen u ulju...

Kako postići da bude iznutra mek, a da krcka kada ga zagrizete, otkrio je poznati kuvar Den Klager, autor knjige "Chasing Flavour: Techniques and Recipes to Cook Fearlessly".

Njegova "caka" zvuči kranje neobično, malo ko zna za nju. Riječ je u jednom ključnom sastojku. Prvo, on prije pečenja krompir ne ljušti, ne siječe, ne bari i ne zagrijava ulje. Umjesto toga koristi mali mladi krompir i snijeg od bjelanaca!

Krompiri se prvo potpuno uvaljaju u snijeg, začine se po želji, a peku se svega 20-ak minuta na 200 stepeni C. Snijeg od bjelanaca će učiniti koru krompira hrskavom!

Probajte i javite nam!