Provereni recepti

Domaća pita s piletinom i povrćem: Savršeni zimski ručak ili večera, spremaćete je stalno!

Autor Dušan Volaš

Domaći recept bez greške!

Izvor: Guliver/Getty images plus/iStock/lucop

Pita od piletine je sjajno zimsko jelo, domaća je, lako se priprema i možete je u potpunosti prilagoditi svom ukusu. Ova pita će u frižideru moći da stoji četiri dana, a lako možete i da je spremite unaprijed i zamrznete, u zamrzivaču će potrajati dva mjeseca, kada vam zatreba, samo je ispecite!

Evo kako se priprema - ovo je osnovni recept, možete mu dodati bilo koje povrće ili začine koje volite. Lako se sprema i sa ostacima pečene piletine!

Sastojci:

360 grama brašna
150 grama maslaca
Kašičica i po praška za pecivo
Kašičica soli
Oko 100 mililitara hladne vode
Tri pileća filea
100 grama smrznutog graška
Dvije šargarepe
Srednja glavica crnog luka
Tri čena bijelog luka
100 mililitara pavlake za kuvanje
500 mililitara pileće supe od kocke
So, biber

Priprema:

Mikserom umutite brašno, prašak za pecivo, maslac, i so, i malo-pomalo dodajte vodu dok ne dobijete čvrsto tijesto koje se ne lijepi. Prekrijte ga prijanjajućom folijom i stavite u frižider.

Piletinu isecite na kockice i propržite, potom izvadite, u istom sudu ispržite crni i bijeli luk i šargarepu, i dodajte grašak da se odledi. Zalijte pavlakom, dodajte supu, i začinite solju i biberom. Krčkajte dok se lijepo ne zgusne.

Rernu zagrijte na 220 stepeni. Posudu u kojoj ćete peći pitu obložite papirom za pečenje.
Testo podijelite na dva dijela, od jednog razvijte dno pite i pažljivo ga prebacite u posudu za pečenje. Sipajte fil, "tajna" je u tome da ne bude previše tečan da bi se dno pite lijepo ispeklo.

Razvijte i drugu koru i pažljivo prekrijte pitu, pritiskajući ivice da bi se spojile. Bocnite gornju koru viljuškom na više mjesta kako bi para mogla da izađe.

Stavite u rernu, smanjite temperaturu na 200 i pecite između 30 i 45 minuta, dok pita ne dobije lijepu zlatnu boju.