Kolači

Kada jednom naučite ovaj recept, pravićete je stalno: Prava domaća štrudla s makom

Autor Dragana Božić

Domaći recepti za kolače kao ovaj se pamte cijeli život!

Izvor: YouTube/Szoky Konyhaja

Zašto biste jeli kupovnu štrudlu punu aditiva, kada možete da je spremite sami kod kuće?

Domaći recepti za kolače su uvijek popularni, a ova ukusna, topla štrudla vratiće vas u djetinjstvo! 

Sastojci:

Litar mlijeka
75 grama maslaca
Tri jajeta
Kesica suvog kvasca
1,3 kilograma brašna
450 grama mljevenog maka
Malo soli
Četiri kašike kristal šećera
80 grama prah šećera
Vanilin šećer

Priprema:

Kvasac rastopite u malo mlijeka, dodajte kašičicu kristal šećera i kašiku brašna, pa ostavite da počne da se razvija. U dubokom sudu, umutite dva žumanceta, ostatak šećera, polovinu količine maslaca, na vrh noža soli, kvasac i 750 mililitara mlijeka. Dodajte brašno malo-pomalo, mutite mikserom a kada se tijesto ujednači, još ga malo umijesite rukama. Pokrijte tijesto i ostavite da naraste dok se ne udvostruči.

Za to vrijeme, ostatak maslaca zagrijte u šerpi, dodajte mak i ostatak mlijeka. Kuvajte dok mak ne omekša, po potrebi dodajte vode ako upije svu tečnost i zašećerite ostatkom kristal šećera.

U veliki pleh stavite papir za pečenje, pa tijesto podelite na četiri dijela. Razvucite kore debele oko 1,5 centimetara, filujte makom i zavijte štrudlu. Premažite štrudle preostalim umućenim jajetom, ostavite još pola sata na sobnoj temperaturi, taman dok se rerna ugrije na 190 stepeni. Pecite ih dok lijepo ne porumene. Gotove štrudle odmah umotajte u čistu krpu i prije serviranja pospite prah šećerom pomiješanim sa vanilin šećerom.