Kuhinja

Posna sarma za Nikoljdan: Toliko ukusna da nećete ni primijetiti da je bez mesa!

Autor Dušan Volaš

Svi će vam tražiti recept!

Izvor: Guliver/Getty images plus/iStock/vkuslandia

Počeo je post, a bliži se i Sveti Nikola, slava koju obilježava najveći broj Srba, potrebno je recepte odabrati unaprijed...

Pored kolačića i salata, neizostavan dio slavske trpeze je i sarma, a evo kako da napravite najukusniju i to bez mesa!

Sastojci:

4 struka praziluka

3 glavice crnog luka

2 šargarepe

1 1/2  šolja pirinča

1 kašika soli

1 kašika tucane crvene paprike

1 kašičica bibera

2 lovorova lista

1-2 glavice kiselog kupusa

1 kašika mlevene crvene paprike

1 kašičica začina C

Zaprška:

3 kašike ulja

1 kašika brašno

1-2 kašike mljevene crvene paprike

Priprema:

Listove kupusa pripremiti za sarmu. Povrće sitno isjeći i prvo kratko dinstati bez ulja, pa dodati ulje i dinstati na tihoj vatri, dok ne omekša. Dodati pirinač i dinstati još 10 minuta, uz dolivanje vode (oko 1 dl). Dodati so, biber, začin C, tucanu i mljevenu papriku i promješati. Dno duboke posude nauljiti, pa poslagati nekoliko listova kupusa. Na listove kupusa stavljati po kašiku fila i urolati sarme. Poslagati ih u posudu, a poslije svakog reda posuti sa iscijepkanim lovorovim listom. Prekriti sa nekoliko listova kupusa, naliti vodom da prekrije sarme, poklopiti i kuvati nekoliko sati na tihoj vatri. Zaprška: Zagrijati ulje, pa dodati brašno. Pržiti dok ne promijeni boju, pa dodati mljevenu papriku. Promiješati i sipati u posudu sa sarmama. Kuvati još 10-15 minuta.