Svi će vam tražiti recept!
Počeo je post, a bliži se i Sveti Nikola, slava koju obilježava najveći broj Srba, potrebno je recepte odabrati unaprijed...
Pored kolačića i salata, neizostavan dio slavske trpeze je i sarma, a evo kako da napravite najukusniju i to bez mesa!
Sastojci:
4 struka praziluka
3 glavice crnog luka
2 šargarepe
1 1/2 šolja pirinča
1 kašika soli
1 kašika tucane crvene paprike
1 kašičica bibera
2 lovorova lista
1-2 glavice kiselog kupusa
1 kašika mlevene crvene paprike
1 kašičica začina C
Zaprška:
3 kašike ulja
1 kašika brašno
1-2 kašike mljevene crvene paprike
Priprema:
Listove kupusa pripremiti za sarmu. Povrće sitno isjeći i prvo kratko dinstati bez ulja, pa dodati ulje i dinstati na tihoj vatri, dok ne omekša. Dodati pirinač i dinstati još 10 minuta, uz dolivanje vode (oko 1 dl). Dodati so, biber, začin C, tucanu i mljevenu papriku i promješati. Dno duboke posude nauljiti, pa poslagati nekoliko listova kupusa. Na listove kupusa stavljati po kašiku fila i urolati sarme. Poslagati ih u posudu, a poslije svakog reda posuti sa iscijepkanim lovorovim listom. Prekriti sa nekoliko listova kupusa, naliti vodom da prekrije sarme, poklopiti i kuvati nekoliko sati na tihoj vatri. Zaprška: Zagrijati ulje, pa dodati brašno. Pržiti dok ne promijeni boju, pa dodati mljevenu papriku. Promiješati i sipati u posudu sa sarmama. Kuvati još 10-15 minuta.