• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ufrćkani burek i ostale bakine đakonije: Najpopularnija domaćica otkriva male tajne – bez ovog začina nema dobrog jela

Autor Maja Gašić

Novosađanka koja stoji iza profila "Bakine đakonije" i koja je u 66. godini postala senzacija na društvenim mrežama, za MONDO otkriva šta najradije kuva, zašto svaki njen specijalitet mora da ima neku “frcoklu” i bez kog začina nema dobrog jela...

 Ufrćkani burek i ostale bakine đakonije: Najpopularnija domaćica otkriva male tajne – bez ovog začina nema dobrog jela Izvor: Instagram/Screenshot/bakine_djakonije

Ako na internetu često krstarite za kvalitetnim, proverenim receptima, velika je verovatnoća da ćete naići na one koje objavljuje Fatima Fejzulović, 66-godišnja Novosađanka koja stoji iza Instagram profila “Bakine đakonije”. Nekada nastavnica srpskog i ruskog, a potom i knjigovođa, za MONDO otkriva kako je poslednjih par godina doživela popularnost na društvenim mrežama, šta najradije kuva, zašto svaki njen specijalitet mora da ima neku “frcoklu” i bez kog začina nema dobrog jela, a dala nam je i neke korisne savete i proverene recepte…

Sve ono što se spremalo u vašem domu i mnogo više, kompletni recepti sa slikama postupaka pripreme i gotovih jela od kojih će vam poći voda na usta, Fatima nesebično deli sa svima koji uživaju u dobroj hrani. Umesto ekstravagnatnih specijaliteta od retkih namirnica, kakve viđamo na popularnim kulinarskim blogovima, u njenom onlajn kuvaru naći ćete ona “prosta”, tradicionalna jela kakva su naše mame i bake spremale, što je i jedan od razloga tolike popularnosti “Bakinih đakonija” na mrežama.

“Pre tri godine sam otvorila stranicu na Facebook-u po nazivu ‘Magična kuhinja’, kako iz ljubavi prema kuvanju tako i iz želje da se nekako povežem da drugarima iz gimnazije iz Kosovske Kamenice. Ali tamo je sve nekako išlo traljavo i ‘batalila’ sam”, priča Fatima za MONDO i dodaje da je to nije obeshrabrilo. Na nagovor ćerke prešla je na drugu, “popularniju” društvenu mrežu, Instagram.

"U početku je bio tu i tamo neki ‘lajk’, ali nisam marila. Kuvam iz zadovoljstva i volim da podelim dobar recept i to mi je bilo dovoljno.

Sve se promenilo kada je dobila poziv da gostuje u popularnoj emisiji “Praktična žena” i za gledaoce uživo spremi neki od svojih brzih
specijaliteta.

Ne kuvam za "fotkanje"

Jedan od razloga velike popularnosti “Bakinih đakonija” na društvenim mrežama, pored sjajnih recepata, jeste i to što su fotografije prirodne, “nenameštene”. “Slikam onako kako jeste, u tanjirima iz kojih jedemo, ništa ja tu posebno ne doterujem. Ne kuvam samo za ‘fotkanje’”, kaže Fatima kojoj pratioci na ovoj društvenom mreži često pišu i traže savet, preporuku kako i šta da skuvaju.

“Nisam mogla da verujem da su baš mene pozvali pored toliko blogerki i poznatih koji kuvaju. Ja sam obična žena koja voli da sprema za svoju porodicu i uživam u dobrom jelu. A izgleda da je baš u tome ‘štos’, da je to ono što su prepoznali na mojim slikama koje nisu profesionalne, niti nameštene”, objašnjava Fatima koja kaže da joj je gostovanje u emisiji donelo više od 3.000 pratilaca za svega par dana.

Danas “Bakine đakonije” verno prati više od 7.500 ljudi, a i da nije te nenadane popularnosti, i dalje bi nastavila da objavljuje recepte, ističe Fatima.

Svakog dana domaći hleb

Vrsna kuvarica za sebe kaže da nije veliki ljubitelj mesa, ali da voli baš ono što goji – slatkiše i testa, zbog čega je veći deo života provela “brojeći zalogaje”.

“Pofezne bih mogla svaki dan da jedem”, kaže ova rođena Novosađanka koja se u potrazi za mirnijim životom sa suprugom nedavno preselila u seoce Kisač, rodno mesto njene majke koja joj je još u detinjstvu usadila ljubav prema kuvanju.

Od malena volim da kuvam, a kako je mama bila bolešljiva, već sa 11 godina sam počela svakog dana da mesim hleb za celu porodicu. I danas je tako. U mojoj kući se isključivo jede domaći hleb, onaj iz pekare mi je nekako žilav.”

Odrastanje uz majku Slovakinju iz Bačke i oca Turčina rodom iz Gnjilana, kao i česte selidbe i život u različitim mestima širom bivše Jugoslavije, oblikovali su njeno kulinarsko umeće.

Moja kuhinja je zapravo mešavina tradicionalnih jela iz različitih krajeva. Dve godine sam živela u Bosni i tamo sam naučila da pripremam pite. U Vojvodini se spremaju štrudle, peciva, pa nasuvo sa krompirom, grizom, makom i slično. Moja mama je prihvatila kosovsku kuhinju, tako da je u našoj kući uvek bio mešovit jelovnik. Tako i ja kuvam i dan danas”, navodi i dodaje da najčešće kuva ono što voli njena porodica, ali uvek mora da doda i nešto svoje, neku “frcoklu”, da nešto oduzme ili doda, a u svaki recept doda i prstohvat najvažnijeg začina – ljubavi.

Ali, ako joj se dopadne recept, ne ustručava se i da proba nešto novo.

“Moderna jela” bez ukusa i mirisa

Kako prati novitete u ishrani, s vremena na vreme pripremi i neko jelo od popularnih zdravih namirnica, ali ako ne prođu test njene porodice – ništa od toga. “Spremila sam puding od čija semenki, ali nikome se nije dopao, a vala ni meni. Nema mi ni ukus, ni miris, šta da se lažemo”, kaže iskreno.

“Ponekad napravim neki izlet, pa spremim na primer kari sa piletinom, ali vrlo retko. Kako sva ta jala koja slikam i za koja objavljujem recepte mi u kući jedemo, onda izbegavam da spremam ono što im se ne sviđa.

Kada je pitate šta najviše voli da sprema, ona kaže – sve! Slano i slatko, meso i variva, kolače i testa …

“Konfekcijski broj” jaja i trik za savršeno testo

Otkako je u penziji, ima više vremena pa može da isprobava i komplikovanija jela, a svake nedelje, pored hleba, i umesi neki specijalitet. A kako joj testo uvek uspe, otkrila je za čitatelje MONDA. Trik je u veličini jaja, koja se sad prodaju u, kako kaže, “konfekcijskim brojevima”.

“Bilo da je reč o kiselom ili prhkom testu ili o onom za torte, nikad ne stavim celu količinu mleka koja je u receptu. Dodajem postepeno, jer ako je previše, onda mora da se doda brašno, a to pokvari celo testo. Problem je u jajima koja sada postoje u raznim veličinama, od S do XL, kao da je o odeći reč. Tako da je bitna razlika kada su manja, zato i dodajem namirnice postepeno”, otkrila nam je Fatima.

Fatimin fantastičan recept za burek kakav do sada još niste probali, potražite na sledećoj strani...

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop