Kuhinja

Hljeb sa mocarelom i lukom: Mekan i aromatičan, jedva ćete čekati da "izađe" iz rerne!

Autor Dragana Božić

Dodajte salatu uz to i imate super doručak ili večeru!

Izvor: Youtube/Screenshot/Ninik Becker

Ako su vam dosadile uobičajene pite, napravite nešto novo - mekani i aromatični hljeb sa lukom i mocarelom ješćete u slast! Dodajte uz to jogurt ili neku svježu salatu i imate ukusan obrok.

Sastojci:

360 grama brašna

220 mililitara vode

Dvije kašičice soli

Kašičica šećera

Kašičica maslinovog ulja

Kesica kvasca

150 grama maslaca

Četvrtina mladog luka

Dva čena bijelog luka

Prstohvat soli

150 grama mocarele

Priprema:

U posudu sipajte kašičicu maslinovog ulja i podmažite je.

U drugu posudu sipajte mlaku vodu, dodajte kvasac, šećer i kašičicu soli, pa dobro izmješajte. Dodajte brašno, kašičicu maslinovog ulja, pa zamijesite tijesto. Prebacite ga u posudu koju ste podmazali uljem, prekrijte krpom i ostavite da nadođe oko sat vremena.

Na nadošlo tijesto sipajte malo brašna, pa ga prebacite u pleh koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Rukama blago oblikujte tijesto, prekrijte i ostavite da odmara još sat vremena. U međuvremenu, izvadite maslac na sobnu temperaturu kako bi omekšao.

Na nadošlom tijestu nožem napravite proreze (ne treba do dna da presiječete tijesto).

U manjoj posudi pomiješajte maslac, sitno isjeckan bijeli i mladi luk, kašičicu soli i prstohvat bibera. Izmješajte sastojke i njima premažite cijeli hljeb, uključujući i proreze koje ste napravili.

Mocarelu isjecite na trakice i utisnite je u proreze na hljebu, pa ga pecite oko 25 minuta u rerni zagrijanoj na 180 stepeni.

(MONDO)