Kuhinja

Ljetna torta sa "lažnim" korama: Topi se u ustima, a rerna vam ne treba

Autor Dragana Božić

Preukusna poslastica idealna za ljetnje dane!

Izvor: Youtube/Screenshot/ The Cooking Foodie

Ljeti se trudimo da izbjegnemo uključivanje rerne koliko god je to moguće, a srećom, postoje sjajni recepti za poslastice bez kora. Probajte tortu sa "lažnim" korama, bićete oduševljeni!

Sastojci:

Za fil:

150 grama šećera

15 grama kukuruznog skroba

Dva jaja

500 mililitara slatke pavlake

50 grama putera

Kašičica ekstrakta vanile

Za kore:

250 grama brašna

70 grama šećera

Prstohvat soli

150 grama putera (hladnog)

Priprema:

U šerpu sipajte šećer i kukuruzni skrob, izmješajte, pa dodajte jaja, a zatim ponovo dobro izmješajte dok smjesa ne postane glatka. U to dodajte slatku pavlaku, ponovo izmješajte, a zatim stavite na vatru srednje jačine na pet-šest minuta, neprestano miješajući. Fil bi trebalo da se malo zgusne za to vrijeme.

U vruć fil dodajte puter, ekstrakt vanile, a zatim miješajte dok se puter ne istopi, pa fil stavite sa strane da se hladi.

U posudu srednje veličine sipajte brašno, šećer i so, pa izmješajte, a zatim u to narendajte puter i izmješajte prstima, kako biste dobili smjesu u mrvicama.

Prebacite je u tiganj i pecite na tihoj vatri oko 15 minuta ili dok mrvice ne dobiju zlatno braon boju. Često miješajte da ne bi zagorjelo.

Sklonite sa vatre, pa u okruglom plehu ili kalupu prečnika 18 centimetara sipajte četvrtinu ove smjese za kore, a zatim rukama pritisnite da se mrvice sabiju i formiraju izgled kore.

Preko kore stavite četvrtinu fila, pa naizmjenično ređajte kore i fil, tako da imate četiri "lažne" kore i četiri sloja fila.

Tortu stavite u frižider na najmanje dva sata, a zatim uživajte u slatkim zalogajima.

(MONDO)