Kuhinja

Možete ih napraviti u kući ili stanu: Evo recepta za domaće i duvan čvarke

Autor Dragana Božić

Pročitajte kako da pripremite domaću svinjsku mast, domaće obične čvarke i domaće duvan čvarke, čak i u svom stanu ili kući na šporetu.

Izvor: MONDO

Prvi recept koji vam donosimo je za obične domaće čvarke.

Sastojci:

5 kg svježe slanine
malo vode
malo mlijeka
so

Priprema:

Sa slanine skinuti kožu (ako nije skinuta) i isjeći na kockice ne mnogo sitne. Staviti u šerpu i dodati 5 dl vode. Pržiti najprije na srednjoj temperaturi stalno miješajući.

Kad slanina počne da se topi smanjiti vatru i pržiti povremeno miješajući (pazeći da ne zagori).
U trenutku kad mast počne da se pjeni i prije nego što čvarci porumene sipati malo mlijeka (2-3 dl).

Mast vaditi kutlačom (kad se izbistri a čvarci porumene). Procijediti i pažljvo sipati u emajliranu posudu. Čvarke još malo propržiti stiskajući varjačom da ispuste što više masnoće.
Rumene i ocijeđene čvarke, izručiti u porcelansku ili staklenu posudu. Ako želite da budu hrskavi onda ih posolite pred služenje a ne odmah.

Od 5 kg slanine dobije se 1 kg običnih domaćih čvaraka i 3 l domaće svinjske masti.

Evo kako možete napraviti duvan čvarke:

Na 1 kg svinjskog mesa (od plećke, vrata ili rebara) ide 1.5 kg svježe mesnate slanine.

Priprema:

Meso i slaninu isjeći na približno jednake komade veličine 6x6 cm. Preliti vodom i kuvati 6-7 sati, dok se meso ne počne raspadati.

Dobijenu smjesu kuvati dok ne ispari sva voda i ostane samo mast, uz stalno miješanje i laganu vatru.

Kad su čvarci gotovi, odmah ocijediti, stegnuti u čisto platno da ispuste mast, rastresti i posoliti.