Doručak za one koji se bude gladni: Neodoljive ružice s čvarcima i maslacem (VIDEO) | MONDOBA

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kuhinja

Doručak za one koji se bude gladni: Neodoljive ružice s čvarcima i maslacem (VIDEO)

Autor Vesna Kerkez
Autor Vesna Kerkez

Novu sezonu MONDO kuhinje realizujemo u saradnji s kompanijom Imlek, čiji je maslac – osnova svih dobrih jela.

Pogledajte

03:03
Kiflice s čvarcima, recept
-
Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba
Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Na današnjem meniju su neodoljive ružice od tijesta s čvarcima.

Za pripremu su vam potrebni sljedeći sastojci:
- kilogram brašna
- 150 grama maslaca
- 200 grama čvaraka
- jedno jaje
- so, šećer

Način pripreme:

U prosijano brašno dodamo kvasac, so, šećer, i malo tople vode. Zamjesimo tijesto kao za hljeb, pa ostavimo na toplom da nadođe. Čvarke sameljemo, a maslac ostavimo na sobnoj temperaturi da omekani.
Zatim sastavimo maslac i mljevene (ili isjeckane) čvarke da dobijemo kompaktnu masu.

Nadošlo tijesto premijesimo, razvaljamo na debljinu od pola centimetra i premažemo sa smjesom maslaca i čvaraka. Tijesto zatim preklopimo i razvaljamo, ovaj proces ponovimo 5-6 puta (da dobijemo što više slojeva tijesta).

Tijesto uvaljamo kao rolat i isječemo ružice širine 2,5 cm (rolat može biti deblji ili tanji u zavisnosti želite li veće ili manje kiflice). Ružice postavimo na pleh obložen masnim papirom, pečemo na temperaturi od 190 stepeni Celzijusa oko 12-18 minuta.

Serviramo ih uz hladan jogurt. Prijatno!

(MONDO)

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop

KUHINJA