Savršena dopuna posnom ručku.
Ako pripremate posnu trpezu, ovaj recept za pitu obavezno morate da probate. Ukusna je, a sastojci krajnje jeftini.
Garantujemo da će oduševiti vaše ukućane!
Sastojci:
- 500 g kora za pitu
- 500 g praziluka
- 1 šargarepa
- 150 g pirinča
- so
- biber
- 1 dl mineralne vode
- 1 dl ulja
Priprema:
U šerpicu staviti opran pirinač sa malo soli, naliti vodom i kuvati, dok se pirinač ne skuva. Procijediti i ostaviti sa strane. U tiganj sipati nekoliko kašika ulja, zagrijati pa dodati tanko isječen praziluk. Pržiti dok ne omekša, pa dodati narendanu šargarepu. Začiniti po ukusu, pa umiješati ocijeđeni pirinač. Staviti jednu koru, poprskati je kiselom vodom i uljem pa rasporediti fil. Poklopiti drugom korom, ponoviti postupak, pa poklopiti trećom i uraditi isto. Uviti ih u rolat, pa staviti u pleh obložen papirom za pečenje. Postupak ponoviti sa preostalim korama. Kore premazati smjesom od ulja i kisele vode i po želji posuti susamom. Peći u prethodno zagrijanoj rerni na 185 stepeni C oko pola sata ili dok vam fino ne porumeni.