Tajna koju će vam profesionalci u pravljenju hljeba i kifli nerado otkriti.
Niko ne voli hljeb i peciva "od juče", pa čak ni star nekoliko sati. Kada ih kupujemo u pekari, obično pitamo prodavce da li je svjež, misleći na to da li je skoro izašao iz pećnice.
U radnjama se svježina provjerava "pipanjem", odnosno pritiskanjem peciva, pa tako ćete u svakoj prodavnici videti takozvane "profesionalne pipače", obično starije ljude koji ovom tehnikom proveravaju na desetine hlebova pre nego što ih kupe.
Ukoliko se nakon pritiskanja, tijesto brzo vrati u prvobitno stanje - svjež je. Ukoliko ostane "spljošten", bolje da ga zaobiđete.
Ako pripremate hljeb kod kuće, vjerovatno ste primijetili da obično brže ostari nego onaj iz pekare. U čemu je tajna? Koji to sastojak dodaju pekari, pa su tijesta dugo svježa i meka poput pamuka?
Caka je u jednom neočekivanom sastojku, a znaju je samo profesionalci!
"Rok trajanja pekarskih proizvoda, hljebova, kifli i pogača, možete da produžite tako što ćete dodati kašiku meda u tijesto. Zahvaljujući ovom tajnom sastojku kifle, lepinje i hljeb dugo ostaju svježe i ne mrve se", objašnjava profesionalni kuvar iz "Haggis Pub & Kitchen".
(MONDO)
Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.