Dva sastojka od običnog kolača napraviće vrhunsku poslasticu
Banana hljeb je posljednjih godina veoma popularan kolač, ali je i sjajan način da potrošite prezrele banane. Dodajte mu orahe i čokoladu i buće duplo bolji!
Sastojci:
Dvije šolje bijelog brašna
Pola šolje bijelog šećera
¼ šolje smeđeg šećera
Kašičica sode bikarbone
Pola kašičice soli
Tri dobro zrele banane
¼ šolje grčkog jogurta
Dva jaja
¼ šolje ulja
Dvije i po kašičice ekstrakta vanile
Pola šolje sjeckanih oraha
Pola šolje sjeckane čokolade
Priprema:
Zagrijte rernu na 180 stepeni i pripremite kalup za pečenje – obložite ga papirom za pečenje, a zatim na papir nanesite nekoliko kapi ulja.
U većoj posudi pomiješajte brašno, bijeli i smeđi šećer, sodu bikarbonu i so.
U odvojenoj posudi srednje veličine pomiješajte banane koje ćete izdrobiti viljuškom, zatim jaja, grčki jogurt, ulje i ekstrakt vanile. Izmiješajte sastojke i spojite ih sa suvim sastojcima, pa opet izmiješajte da se sve sjedini.
U smjesu dodajte sjeckane orahe i čokoladu, pa nalijte u kalup i pecite 50 do 60 minuta.
Kada izvadite kolač iz rerne ostavite da se potpuno ohladi, pa ga tek onda izvadite iz kalupa i sijecite.
(MONDO)
Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.