Mnogi izbegavaju hleb i pekarske proizvode zbog glutena.
Prema studiji objavljenoj pre nekoliko godina u "British Journal of Nutrition", ishrana bez glutena može dovesti do nedostatka korisnih bakterija u crevima, a što za posledicu ima slabljene imunog sistema.
Iako je u današnje vreme ishrana bez glutena vrlo moderna i popularna, lekari i nutricionisti zapravo smatraju da je izbacivanje namirnica koje ga sadrže neophodno samo u ekstremnim slučajevima, tačnije kada je reč o alergiji.
Pa su tako izdvojili i tri najčešća mita koja se vezuju za hranu koja sadrži gluten:
1. Izaziva nadimanje
Neretko se dešava da nadimanje nakon jela ljudi povezuju sa glutenom. Kako bi utvrdili da li u ovoj teoriji ima istine, naučnici su sproveli eksperiment. Učesnici koji su jeli hranu bez glutena, ali da im prethodno nije rečeno čime se hrane - prijavljivali su pojačane probleme sa gasovima. Ostatak testa pokazao je da kod zdrave osobe hrana koja sadrži ovaj sastojak ne izaziva nadimanje. Dakle, radilo se o nečemu drugom, osetljivosti na neku drugu komponentu u hrani.
2. Uzrokuje gojaznost
Gojaznost nastaje zbog nekontrolisane apsorpcije masti i ugljenih hidrata, nedostatka fizičke aktivnosti i odsustva izbalansirane ishrane. Kvalitetan hleb i pekarski proizvodi, ako se prekomerno konzumiraju, značajno povećavaju unos kalorija i mogu da dovedu do taloženja rezervi masti, što nikako nema veze sa glutenom.
3. Povećava rizik od bolesti srca
Gluten može uzrokovati velike probleme ukoliko osoba pati od celijakije. I pečeni proizvodi (koji sadrže gluten) mogu da podignu nivo holesterola - što dalje vodi u kardiovaskularne bolesti, ali prvenstveno jer se radi o neuravnoteženoj ishrani i pojačanom unosu kalorija. Ne postoji nijedna naučna studija koja potvrđuje direktan negativan uticaj glutena na zdravu osobu.