Nećete ga više kupovati, kada naučite ovaj recept!
Domaći baget je nešto posebno! Hrskav spolja, mekan i pahuljast unutra, odličan kao prilog uz gulaš ili čorbu, a ukusan i za pravljenje sendviča!
Ako volite da pečete hleb, ali nemate mnogo vremena, predlažemo vam da spremite lake hljepčiće!
Važno je da pratite recept i da sve sastojke izmjerite uz pomoć vage, da ih ne pretvarate "u glavi" u čaše ili odokativne mjere, jer je pečenje ipak nauka. Najveći trud biće čekanje jer tijesto za baget mora da narasta nekoliko puta. Ako pratite recept ispašće savršeno!
Ovako se pravi baget!
Sastojci:
700 grama oštrog brašna
520 grama vode
8 grama soli
8 grama svježeg kvasca
Priprema:
Pomiješajte brašno, kvasasc i so, dodajte vodu i mijesite dok ne dobijete ljepljivo tijesto. Ostavite ga 45 minuta da naraste, a potom ga premijestite. Ponovite ovu proceduru još tri puta.
Nakon poslednjeg narastanja, tijesto izručite na radnu površinu posutu brašnom i podijelite na četiri dijela. Oblikujte ih ovlaš, samo da budu duguljasti, i ostavite pokrivene providnom folijom još 15 minuta.
Po isteku tog vremena formirajte bagete, prepoznatljive duge vekne, i ostavite još 20 minuta. Potom zagrijte rernu na 220, a na dno postavite pleh pun vruće vode.
Bagete poređajte na podmazani pleh, zasecite nožićem ili žiletom i poprskajte vodom. Pecite ih 16 do 20 minuta.