Original italijanski recept: Lazanje sa mljevenim mesom | MONDOBA

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kuhinja

Original italijanski recept: Lazanje sa mljevenim mesom

Autor Dragana Božić
Autor Dragana Božić

Jednostavan recept za jelo koje svi vole.

Izvor: Guliver/Getty images plus/iStock/nata_vkusidey

Kad su Rimljani okupirali Grčku, oko 146. godine prije nove ere, usvajali su lokalna znanja, kulturu, riječi i hranu. Vjeruje se da ime ovog specijaliteta dolazi od grčkog "laganon", što je označavalo ravno, tanko tijesto isječeno na široke trake. I iako Grci nisu "izmislili" ovo sočno jelo od tijesta i mesa, svakako su doprinijeli inspiraciji za njegov nastanak.

Lazanja kakvu danas poznajemo, bogato slojevito jelo koje "pliva" u raskošnom sosu od paradajza oplemenjenom mljevenim mesom, "debitovalo" je u Napulju, u Italiji, negdje u srednjem vijeku.

Ovo jelo toliko je popularno da ima i svoj "dan", vjerovali ili ne. Pa, povodom Svjetskog dana lazanje, donosimo vam jednostavan recept, da biste mogli dostojno da obilježite ovaj praznik:

Sastojci:

400 grama gotovih kora za lazanje

400 grama rendanog tvrdog sira (ako ne želite da se toliko osjeća ukus sira, smanjite količinu)

Za fil sa mesom:

500 grama mljevenog junećeg mesa

jedna glavica luka

dva čena bijelog luka

sos od paradajza (pakovanje od pola kilograma)

so

biber

origano

malo ulja

Za bešamel sos:

5 kašika brašna

1 decilitar ulja

1 litar mlijeka

malo muskatnog oraščića (ako ne volite taj ukus, može i bez muskatnog oraščića)

Priprema:

Sitno isjeckajte crni i bijeli luk, prodinstajte ga na ulju, dodajte mljeveno meso i začine i dinstajte dok meso ne bude skoro gotovo. Zatim dodajte paradajz sos i dinstajte još dvadesetak minuta.

Za bešamel sos, lagano propržite brašno na ulju, i uz stalno miješanje dodajte mlijeko (pazite da se ne naprave grudvice). Dodajte muskatni oraščić i kuvajte nekoliko minuta.

Kore za lazanje stavljajte u ključalu vodu da malo omekšaju, a onda slažite lazanje. Posudu za pečenje malo nauljite, pa ređajte kore, stavite na njih bešamel pa sos sa mesom, pospite rendanim sirom i tako redom dok ne potrošite sve sastojke. Završite korama i prelijte ostatkom bešamel sosa, a pred kraj pečenja pospite odozgo rendani sir.

Pecite na 200 stepeni oko 40 minuta i - prijatno.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop

KUHINJA