• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Original italijanski recept: Lazanje sa mljevenim mesom

Autor Dragana Božić

Jednostavan recept za jelo koje svi vole.

Kad su Rimljani okupirali Grčku, oko 146. godine prije nove ere, usvajali su lokalna znanja, kulturu, riječi i hranu. Vjeruje se da ime ovog specijaliteta dolazi od grčkog "laganon", što je označavalo ravno, tanko tijesto isječeno na široke trake. I iako Grci nisu "izmislili" ovo sočno jelo od tijesta i mesa, svakako su doprinijeli inspiraciji za njegov nastanak.

Lazanja kakvu danas poznajemo, bogato slojevito jelo koje "pliva" u raskošnom sosu od paradajza oplemenjenom mljevenim mesom, "debitovalo" je u Napulju, u Italiji, negdje u srednjem vijeku.

Ovo jelo toliko je popularno da ima i svoj "dan", vjerovali ili ne. Pa, povodom Svjetskog dana lazanje, donosimo vam jednostavan recept, da biste mogli dostojno da obilježite ovaj praznik:

Sastojci:

400 grama gotovih kora za lazanje

400 grama rendanog tvrdog sira (ako ne želite da se toliko osjeća ukus sira, smanjite količinu)

Za fil sa mesom:

500 grama mljevenog junećeg mesa

jedna glavica luka

dva čena bijelog luka

sos od paradajza (pakovanje od pola kilograma)

so

biber

origano

malo ulja

Za bešamel sos:

5 kašika brašna

1 decilitar ulja

1 litar mlijeka

malo muskatnog oraščića (ako ne volite taj ukus, može i bez muskatnog oraščića)

Priprema:

Sitno isjeckajte crni i bijeli luk, prodinstajte ga na ulju, dodajte mljeveno meso i začine i dinstajte dok meso ne bude skoro gotovo. Zatim dodajte paradajz sos i dinstajte još dvadesetak minuta.

Za bešamel sos, lagano propržite brašno na ulju, i uz stalno miješanje dodajte mlijeko (pazite da se ne naprave grudvice). Dodajte muskatni oraščić i kuvajte nekoliko minuta.

Kore za lazanje stavljajte u ključalu vodu da malo omekšaju, a onda slažite lazanje. Posudu za pečenje malo nauljite, pa ređajte kore, stavite na njih bešamel pa sos sa mesom, pospite rendanim sirom i tako redom dok ne potrošite sve sastojke. Završite korama i prelijte ostatkom bešamel sosa, a pred kraj pečenja pospite odozgo rendani sir.

Pecite na 200 stepeni oko 40 minuta i - prijatno.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop

KUHINJA