Jednostavan recept za jelo koje svi vole.
Kad su Rimljani okupirali Grčku, oko 146. godine prije nove ere, usvajali su lokalna znanja, kulturu, riječi i hranu. Vjeruje se da ime ovog specijaliteta dolazi od grčkog "laganon", što je označavalo ravno, tanko tijesto isječeno na široke trake. I iako Grci nisu "izmislili" ovo sočno jelo od tijesta i mesa, svakako su doprinijeli inspiraciji za njegov nastanak.
Lazanja kakvu danas poznajemo, bogato slojevito jelo koje "pliva" u raskošnom sosu od paradajza oplemenjenom mljevenim mesom, "debitovalo" je u Napulju, u Italiji, negdje u srednjem vijeku.
Ovo jelo toliko je popularno da ima i svoj "dan", vjerovali ili ne. Pa, povodom Svjetskog dana lazanje, donosimo vam jednostavan recept, da biste mogli dostojno da obilježite ovaj praznik:
Sastojci:
400 grama gotovih kora za lazanje
400 grama rendanog tvrdog sira (ako ne želite da se toliko osjeća ukus sira, smanjite količinu)
Za fil sa mesom:
500 grama mljevenog junećeg mesa
jedna glavica luka
dva čena bijelog luka
sos od paradajza (pakovanje od pola kilograma)
so
biber
origano
malo ulja
Za bešamel sos:
5 kašika brašna
1 decilitar ulja
1 litar mlijeka
malo muskatnog oraščića (ako ne volite taj ukus, može i bez muskatnog oraščića)
Priprema:
Sitno isjeckajte crni i bijeli luk, prodinstajte ga na ulju, dodajte mljeveno meso i začine i dinstajte dok meso ne bude skoro gotovo. Zatim dodajte paradajz sos i dinstajte još dvadesetak minuta.
Za bešamel sos, lagano propržite brašno na ulju, i uz stalno miješanje dodajte mlijeko (pazite da se ne naprave grudvice). Dodajte muskatni oraščić i kuvajte nekoliko minuta.
Kore za lazanje stavljajte u ključalu vodu da malo omekšaju, a onda slažite lazanje. Posudu za pečenje malo nauljite, pa ređajte kore, stavite na njih bešamel pa sos sa mesom, pospite rendanim sirom i tako redom dok ne potrošite sve sastojke. Završite korama i prelijte ostatkom bešamel sosa, a pred kraj pečenja pospite odozgo rendani sir.
Pecite na 200 stepeni oko 40 minuta i - prijatno.