• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kao iz pekare: Recept za domaće slance

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez
Izvor Stvar ukusa

Napravite savršeno mekane domaće slance koji su ukrašeni prepoznatljivom slanom šarom kao iz pekare, po ovom receptu.

 recept za domaće slance Izvor: Foto: printscreen youtube/domaći recepti

Ako postoji pecivo koje vraća u djetinjstvo, to su domaći slanci. Meki iznutra, blago hrskavi spolja i premazani karakterističnim slanim prelivom, savršeni su za doručak, užinu ili kao grickalica za druženje.

Pripremljeni kod kuće, još su ljepši - jer sami birate sastojke, oblik i količinu one prepoznatljive slane šare. Ovaj recept kombinuje bijelo i kukuruzno brašno, što slancima daje posebnu mekoću i aromu. Priprema je jednostavna, a rezultat je gotovo identičan onome što dobijate u pekari, samo svježije i ukusnije.

Osnovne informacije

Kuhinja: domaća

Tip jela: pecivo

Količina: 10–14 slanaca

Vrijeme pripreme: 1 sat i 10 minuta

Vrijeme pečenja: 20 minuta

Ukupno vrijeme pripreme: 1 sat i 30 minuta

Težina: lako

Pročitajte još

Sastojci:

  • Za tijesto:

  • 170 g bijelog brašna
  • 100 g kukuruznog brašna
  • pola kašičice soli
  • 100 ml jogurta
  • 30 ml mlijeka
  • pola kesice suvog kvasca
  • pola kašičice šećera
  • 2 kašičice vode
  • Za preliv:

  • 1 žumance
  • 1 kašičica ulja
  • 1 kašika bijelog brašna
  • pola kašičice soli
  • 2 kašike vode

Priprema:

1. korak: Aktiviranje kvasca

Pomiješajte šećer i kvasac sa malo mlake vode i ostavite 10 minuta da se zapjeni.

2. korak: Pravljenje testa

U činiji sjedinite bijelo i kukuruzno brašno, dodajte aktivirani kvasac, pa umiješajte jogurt i mlijeko. Mijesite 5–7 minuta dok tijesto ne postane glatko. Ostavite da odmara 15 minuta.

Savet za mekoću:

Ako želite da budu još mekši, u testo dodajte kašiku ulja ili malo više mleka - razlika je neverovatna.

 3. korak: Oblikovanje slanaca

Tijesto prebacite na pobrašnjenu površinu, razvaljajte u krug debljine 2–3 prsta i isecite 10–14 komada. Svaki komad oblikujte u duži štapić i poređajte na nauljen pleh. Ostavite da narasta još 30 minuta.

4. korak: Prvo pečenje

Rernu zagrijte na 200 stepeni. Umutite žumance i ulje i premažite slance. Pecite 10 minuta.

5. korak: Priprema slanog preliva

Dok se slanci peku, pomiješajte brašno, so i vodu u glatku smjesu gustine tijesta za palačinke.

6. korak: Završno pečenje

Izvadite pleh, prelijte slance karakterističnim slanim cik-cak šarama, vratite u rernu i pecite još 10 minuta.

7. korak: Omekšavanje

Gotove slance umotajte u kuhinjsku krpu i ostavite najmanje 30 minuta da postanu mekani kao iz pekare. Ostaju svježi 2–3 dana, pa su odlični i kao užina za ponijeti.

Pročitajte još

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop