• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najbrži ćuros zalogajčići: Neodoljivo hrskav desert koji će vas osvojiti na prvi zalogaj

Autor Dragana Božić Izvor Stvar ukusa

Saznajte kako da napavite brz i neodoljivo hrskav desert koji će vas osvojiti na prvi zalogaj - ćuros zalogajčiće.

 Ćuros zalogajčići recept Izvor: Shutterstock

Ako se vama ili vašoj porodici iznenada jede nešto slatko, toplo i mirišljavo, a ne želite da stojite pored šporeta satima, ovi ćuros zalogajčići su idealno rješenje. Od nekoliko osnovnih sastojaka dobićete male, zlatne zalogaje koji su spolja hrskavi, a iznutra mekani kao pjena.

Priprema je jednostavna i brza, a dok su još topli valjate ih u mješavinu cimeta i šećera koja će im dati neodoljivu aromu. Najljepše od svega? Uz njih možete napraviti domaći čokoladni sos koji će biti spreman prije nego što prva tura ćurosa stigne da se ohladi.

Osnovne informacije

Kuhinja: španska

Tip jela: desert

Količina: 4 porcije

Priprema: 15 min

Prženje: 15 min

Ukupno vrijeme pripreme: 30 minuta

Težina: lako

Sastojci:

  • Za tijesto

  • 240 ml vode
  • 45 g putera
  • 25 g šećera
  • prstohvat soli
  • 130 g brašna
  • 2 jaja
  • Za valjanje

  • 100 g šećera
  • 1–2 kašičice cimeta
  • Za prženje
  • ulje
  • Čokoladni sos

  • 120 ml mlijeka
  • 100 g tamne ili mliječne čokolade
  • 1 kašika putera
  • 1-2 kašike šećera (po ukusu)

Priprema:

1. korak: Priprema tijesta

U šerpu sipajte vodu, dodaj puter, šećer i so, pa zagrijavajte dok ne provri. Kada provri, odjednom dodajte brašno i brzo miješajte dok se ne formira kompaktno tijesto koje se odvaja od zidova šerpe.

Sklonite sa ringle, ostavite 3–5 minuta da se prohladi. Dodajte jedno po jedno jaje, miješajući dok ne dobijete glatko i sjajno tijesto. Prebacite u špric sa zvjezdastim nastavkom.

Dodatni savjeti:

- Ćurose možeš i peći u rerni 15–18 min na 200 stepeni - zdravija varijanta, jednako ukusno.

- Tijesto možete čuvati u frižideru 24 sata - idealno za brzu pripremu kad naiđu gosti.

2. korak: Prženje mini ćurosa

Zagrijte ulje, a kada je spremno za prženje, istiskujte male komade tijesta direktno u ulje i sjecajte makazama. Pržite 2–3 minuta, dok lijepo ne porumene. Izvadite na papirni ubrus.

3. korak: Valjanje u cimet i šećer

Pomiješajte šećer i cimet. Uvaljajte još tople ćurose da se mješavina lijepo zalijepi za njih.

4. korak: Pravljenje čokoladnog sosa

Ugrijte mlijeko, ali da ne provri. Prelijte ga preko isjeckane čokolade i ostavite na minut. Promiješajte, dodajte puter i šećer po ukusu.

5. korak: Služenje

Služite ih i uživajte u njima dok su topli.

(Stvar ukusa/Mondo)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop