8 grešaka koje poslastičari nikad ne prave u kuhinji: Posljednju svi pravimo, a može da upropasti kolače i torte! | MONDOBA

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Savjeti

8 grešaka koje poslastičari nikad ne prave u kuhinji: Posljednju svi pravimo, a može da upropasti kolače i torte!

Autor Dragana Božić
Autor Dragana Božić

Zapamtite trikove poslastičara za savršene kolače!

Izvor: Guliver/GettyImagesPlus/iStock/Antonio_Diaz

Ako volite da pravite kolače, ali vam se često desi da nešto pođe naopako, ovo su pravi savjeti za vas!

Nema "misterije" niti teško dostupnih sastojaka ili opreme, trik je u dobro oprobanim procesima koje profesionalni poslastičari primjenjuju godinama. Dobro ih zapamtite i postaćete ekspert za kolače!

Zapamtite ove trikove profesionalnih poslastičara i ne ponavljajte najčešće greške!

1. Mjerenje sastojaka

Pečenje kolača je nauka, to će vam svi reći, dakle nema "odokativnog" sipanja brašna ili drugih sastojaka.

2. Prosijavanje brašna

Ako želite vazdušast kolač koji je jednako narastao, obavezno ga prosijte. Ako želite "kvrgav" kolač ili tortu, ne morate!

3. "Zamjena" sastojaka

Strogo je zabranjena! Ako u receptu piše crna čokolada, nemojte staviti mliječnu, nećete dobiti isti ukus. Takođe, ako piše maslac, nemojte ga mijenjati margarinom. Sve ove stvari nemaju samo različit ukus, već i hemijski sastav i strukturu i bitno će uticati na krajnji rezultat.

kuglice cokolade u tegli Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

4. Miješanje

Postoji i način da previše umijesite tijesto, bilo rukama ili u mikseru, zbog čega će biti gušće i tvrđe. Ako recept navodi dva minuta miješanja, ne mijesite ga pet.

5. Podmazivanje kalupa

Obavezno ga namažite maslacem ili barem neutralnim uljem, da vam se kolač ne bi zalijepio.

6. Korišćenje papira za pečenje

Kao i podmazivanje kalupa, omogućiće da kolač izađe iz njega cijeli, a vi ćete imati manje posla pri pranju sudova.

7. Pečenje u više tura

Ako, recimo, pečete kolačiće, i ispekli ste prvu turu, ne smijete nikako na vruć pleh staviti sljedeću. Morate da sačekate da se ohladi inače će vam se tijesto razliti od toplote podloge.

8. Otvaranje vrata rerne

Ovo je definitivno greška koju profesionalni poslastičari nikada ne prave, a mnogi od nas prave! Čim otvorite rernu da pogledate kako kolač napreduje, "pustili" ste unutra hladan vazduh. To će značajno uticati na podizanje kolača s praškom za pecivo ili jajima, ali će ugroziti i bilo šta drugo što pečete jer temperatura neće biti samo niža, već i nejednaka unutar rerne.

Pročitajte i naše omiljene recepte za kolače!

* DOMAĆE KROFNE *

krofne se prze u serpi Izvor: YouTube/JoshuaWeissman

* ŠTRUDLA S MAKOM *

strudla s makom i orasima Izvor: YouTube/Szoky Konyhaja

* LEDENE KOCKE *

ledene kocke u plehu Izvor: YouTube/Screenshot

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop