Većina dodaje začine po "sopstvenom ukusu", a zapravo postoji razlog zbog čega se neke nikako ne bi trebalo kombinovati...
Svi znaju da su svježi začini daleko bolji i zdraviji od suvih. Ali, tokom zime nemamo mnogo izbora, "prinuđeni" smo na kupovne travke... Sigurno postoje začini koje uvijek dodajte skoro svim jelima, i ne razmišljajući da kombinovanjem određenih biljaka možete da postignete zaista jedinstveni ukus?
Postoje začini koji mnogo bolje idu uz određenu hranu od drugih, a evo i koji...
PILETINA
Suvo bilje i začini: majčina dušica, ruzmarin, korijander, majoran, žalfija, čili prah
Svježe bilje: majčina dušica, ruzmarin, peršun, majoran, žalfija
Ostalo: limun, bijeli luk, soja sos, bijelo vino, pesto sos, đumbir
RIBA
Suvo bilje i začini: korijander, čili
Svježe bilje: estragon, krbuljica, majoran, vlasac, mirođija, peršun
Ostalo: limun, senf, đumbir, pesto sos, soja sos
SVINJETINA
Suvo bilje i začini: žalfija, ruzmarin, majčina dušica
Svježe bilje: žalfija, ruzmarin, majčina dušica
Ostalo: senf, bijeli luk
GOVEDINA
Suvo bilje i začini: ruzmarin, majčina dušica
Svježe bilje: ruzmarin, majčina dušica
Ostalo: crveno vino, bijeli luk
JAGNJETINA
Suvo bilje i začini: cimet, harisa
Svježe bilje: ruzmarin, majčina dušica, peršun, menta
Ostalo: bijeli luk
PEČENO ILI KUVANO POVRĆE
Suvo bilje i začini: majčina dušica, origano, ruzmarin, majoran, čili
Svježe bilje: majčina dušica, ruzmarin, origano, majoran, mirođija
Ostalo: limun, maslinovo ulje, puter, pesto sos
KROMPIR
Suvo bilje i začini: ruzmarin, majčina dušica
Svježe bilje: ruzmarin, peršun, majčina dušica
Ostalo: maslinovo ulje, puter, pesto sos