Zgodna za svaku priliku, a može i da se zamrzne...
Najbitnije kod pripreme ovog starisnkog kolača jeste kako pečete kore. Iskusne domaćice znaju za "foru" i peku ih na prevrnutom plehu, a otkrivamo vam još jednu tajnu savršeno kremastog fila!
Sastojci:
600 g brašna
200 g masti
2 jajeta
200 g šećera
2 praska za pecivo
Fil:
1 l mlijeka
6 kašika brašna
4 vanilin šećera
2 margarina
500 g prah šećera
100 g mljevenih oraha
Priprema:
Pjenasto mikserom umutiti mast sa šećerom, pa dodati jaja, sve dobro umutiti, pa dodati brašno i prašak za pecivo. Po potrebi dodati oko pola šoljice mlijeka da bi se tijesto lakše razvuklo. Isjeći tri lista pek papira veličine da bude malo manja od pleha. Tijesto podijeliti na tri dijela. Uzeti jedan dio, oklagijom razvući tanko preko papira, ako tijesto preže, isjeći ga.Isto uraditi sa ostala dva dijela tijesta. Kore peći na prevrnutom plehu da ostanu svijetle kao za vanilice.
Fil: U provrelo mlijeko dodati brašno razmućeno sa malo od te količine mlijeka i vanilin šećerom. Skuvati kao puding uz neprestano miješanje, da se ne stvaraju grudvice. Umutiti margarin sa prah šećerom, dodavati po malo ohlađenog krema i sve dobro umutiti. Filovati sve tri kore, odozgo bogato posuti mljevenim orasima i poravnati nožem.
Savjet plus: Da bi fil bio savršeno kremast, uvijek dodajte 2-3 kašike ključale vode u smjesu i nastavite da mutite prema receptu.