Savjet stručnjaka

Kako da održavate daske za sječenje: Sedam pravila čuva zdravlje

Autor Dragana Božić

Znate li kako se pravilno čisti daska za sječenje?

Izvor: YouTube/TheNewYorkTimes

Uvriježeno mišljenje je da su drvene daske za sječenje lošije od plastičnih, jer se na ovoj površini češće zadržavaju čestice hrane, a što stvara uslove za razvoj bakterija. Međutim, novo istraživanje američke potrošačke organizacije "Consumer Reports" sugeriše da plastične i drvene ploče mogu biti bezbjedne za upotrebu ako se poštuju određena pravila za održavanje i čišćenje.

U uslovima bliskim kućnim, stručnjaci "Consumer Reports-a" su testirali šest ploča napravljenih od plastike i drveta raznih vrsta, pa su tako došli do zaključka da suprotno popularnom vjerovanju, ove od plastike su imale  dublje tragove noža od drvenih. Bez odgovarajućeg održavanja i čišćenja, ovaj materijal i te kako može da postane leglo bakterija.

Kako da održavate dasku za sečenje?

  1. Koristite dvije (ili više) tabli. Pridržavajte se jednostavnog pravila da za različitu vrstu namirnica koristite različite daske. Jednu za sirovu hranu, kao što su meso i riba, drugi za gotovu hranu (voće i povrće, začinsko bilje, hljeb, itd.). Ovo će smanjiti rizik od prenošenja, na primjer, salmonele i drugih bakterija sa sirove piletine na povrće.
  2. Temeljno operite dasku. Operite je toplom vodom i deterdžentom za pranje sudova nakon svake upotrebe. Plastične daske mogu da se peru u mašini za pranje sudova.
  3. Povremeno je očistite sodom bikarbonom, limunom ili sirćetom.
  4. Obavezno osušite dasku nakon pranja kako na njoj ne bi ostala vlaga koju bakterije toliko vole.
  5. Održavajte površinu drvene daske kako biste joj produžili vijek trajanja. Da bi daska dugo služila, potrebno je s vremena na vrijeme da se tretira mineralnim uljem (netoksičan materijal koji se koristi za završnu obradu drveta). Ovo će spriječiti apsorpciju mirisa različitih namirnica i rast bakterija. Pravilna obrada površine je važna za zaštitu od klica i buđi. Mineralno ulje treba sipati na dasku za sječenje i protrljati po cijeloj površini mekom krpom. Potrebno je premazati sve površine ploče, uključujući i bočne.
  6. Nemojte koristiti biljno ulje na dasci. Ono će vremenom postati užeglo, što će uzrokovati da daska poprimi  neprijatan miris.
  7. Ako ima duboke usjeke, zamijenite je. Svaka daska će na kraju biti ispresjecana dubokim usjecima na kojima bakterije mogu da se zadrže i neometano razmnožavaju.

MONDO