• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Trik sa vodom spriječiće da se hrana zalijepi za tavu

Autor Dragana Božić

TikTokerka pokazala kako da se hrana ne lijepi za posuđe!

 Kako da se hrana ne lijepi za tavu Izvor: Tiktok/@theasiantestkitchen/screenshot

Znate kako se nekad dešava da bez obrira na to koliko ulja stavite u tavu, hrana nekako ipak uspije da se zalijepi? Kad čujete za trik koji je podijelila jedna korisnica TikToka, shvatićete koliko jedna jednostavna "caka" može da riješi problem.

I mada većina koristi sodu bikarbonu za čišćenje upornih fleka i naslaga masnoće, ovde je riječ o prevenciji.

Zaljubljenica u azijski kuhinju koja na društvenim mrežama neprestano dijeli savjete o kuvanju, otkrila je kako da izbjegnete mukotrpno ribanje i struganje zalijepljenje hrane sa posuđa. Trik je toliko jednostavan, da ćete se zapitati kako vam to ranije nije palo na pamet!

"Ako izbjegavate da kuvate u posuđu od nerđajućeg čelika jer vam se hrana za njega lijepi, prije kuvanja uradite ovaj  trik s vodom!", rekla je u videu i pokazala kako na već zagrijanu tavu dodaje malo vode. Kada se ona grupiše u veliku kapljicu, tek tada se dodaje ulje.

Ova TikTokerka kaže da uz ovu "caku" ne morate da brinete o lijepljenju!

"Čim voda stvori ovakvu veliku kapljicu, tiganj je spreman i nema lijepljenja", dodala je, a ulje se, kaže, dodaje nakon što se tava dodatno ugrije.

"Potrebna vam je samo kap ulja da stvori barijeru između tave i vode", kaže i objašnava zašto je važno da voda ne ispari prije dolivanja ulja.

"Kad voda ispari, tava je prevruća pa treba smanjiti temperaturu i malo sačekati." 

Pogledajte video...

Pogledajte

00:10
Trik za kuvanje
Izvor: Tiktok/@theasiantestkitchen
Izvor: Tiktok/@theasiantestkitchen

Ovaj trik se oslanja na tkozvani Lajdenfrost efekat, fenomen po kojem tečnost zagrijana iznad tačke ključanja ne isparava, već lagano klizi po površini. 

"Ako se ono što kuvate lijepi za tavu, još nije gotovo. Ponekad se hrana lijepi ako nije dovoljno termički obrađena", kaže ova iskusna domaćica. 

MONDO

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop