Savjeti

Kako da uklonite hemiju sa voća i povrća

Autor Dragana Božić

Voće i povrće često predstavljaju opasnost po zdravlje, jer sadrže pesticide.

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Voće koje se nalazi u ponudi gajeno je u plastenicima, a ovakva sredina donekle narušava kvalitet voća. Štetne supstance brinu potrošače, a Novica Miletić, profesor Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu kaže za RTS da bi pesticidi morali da se primjenjuju pravilno.

Kako kaže, stav agronoma je da soda bikarbona prilikom pranja ne može da odstrani pesticide.

"Te bolesti mogu da naprave štete, a kada ih tretiramo sa pesticidima očuvamo prinos. Sa pesticidima ne povećavamo prinose, jer se ono postiže navodnjavanjem ili đubrenjem azotom. Štetočinama je hrana prvo dostupna, kao što se prvo jabukama hrani jabukin smotavac, prvo se on hrani, pa čovjek. Mi moramo da primjenjujemo pesticide, a da bismo izbjegli potencijalnu opasnost, pesticidi moraju da se primjenjuju pravilno", navodi Miletić i dodaje:

"Uzimaju se uzorci na pijacama. Često su ti uzorci bili ispravni, koliko smo pratili u posljednje vrijeme. Mi kada izvozimo voće i povrće, analize ostataka pesticida se rade. Ako je plod lijep, stoji da je tretiran, ali ako je optimalno rađeno, tu ne smije da bude ostataka. Isto tako, ako je plod crvljiv i to nije stopostotni znak da jabuka, ako je jabuka u pitanju, nije tretirana. Prije je razlog da nije na vrijeme tretirana", navodi Miletić.

Kako ukloniti pesticide?

"Mi inače voće moramo da peremo. Jednim dijelom može da se ukloni bakterija, a i pesticidi koji su na površini. Stav agronoma je da soda bikarbona ne može da odstrani pesticide. Ja nikada lično nisam koristio sodu bikarbonu. Jedno normalno pranje voća i na taj način će se dio pesticida koji je na površini otkloniti. Isto tako, nije potrebno prati po 15 minuta voće, jer ako biste svako voće prali po 15 minuta, dan bi vam otišao", navodi Miletić i ističe da se u kori voća nalaze hranljive materije.

"Kora je skoro najhranljiviji dio. Tačno je da jedan dio pesticida može da se nađe i u kori. Zdravije je da se pojede jabuka sa korom, nego da se oljušti", zaključuje Miletić.

(MONDO/RTS)