Kada vas uhvati želja za sladoledom, zavirite u svoju kuhinju jer se i tamo skrivaju sastojci za savršen i ukusan sladoled iz vaše ruke.
Tri jednostavna recepta za sladoled koji će oduševiti sve ljubitelje omiljene ljetne poslastice.
Sladoled od breskve
6 velikih zrelih breskvi
80 g šećera
2 dl slatke pavlake
1 kašika soka od limuna
prstohvat soli
Priprema sladoleda od breskve:
Ogulite i narežite breskve, a zatim ih stavite u zamrzivač na sat vremena. Nakon toga ubacite ih blender s ostalim sastojcima i dobro izmiješajte. Ako nemate blender, poslužite se štapnim mikserom. Sladoled možete poslužiti odmah, a u zamrzivaču može stajati tri dana.
Sladoled od banane
3 zrele banane
3 kašike nasjeckanih badema, lješnjaka ili drugog koštunjičavog voća po želji
2 dl slatke pavlake ili jogurta
Priprema sladoleda od banane:
Banane ogulite, narežite i zamrznite. Izvadite iz zamrzivača nakon sat vremena (ili više, prstima provjerite jesu li se smrznule) te ubacite u blender zajedno s pavlakom ili jogurtom. Nakon toga dodajte bademe ili lješnjake i kašikom ih lagano umiješajte u smjesu.
Čokoladni sladoled s maslacem od kikirikija
2 dl grčkog ili običnog jogurta (grčki jogurt obezbjeđuje veću kremoznost)
2 dl slatke pavlake
5 kašika kakaoa
70 g šećera
100 g kremastog maslaca od kikirikija
Priprema čokoladnog sladoleda s maslacem od kikirikija:
Sve sastojke stavite u blender i izmiješajte. Možete se poslužiti i mikserom. Spremite u zdjelu pogodnu za zamrzavanje i miksanje jer ćete sladoled morati hladiti četiri sata, a nakon svakih sat vremena izvaditi van i malo promiksati.