Kuhinja

Tri recepta za domaći kremasti sladoled

Autor Nikolina Damjanić

Kada vas uhvati želja za sladoledom, zavirite u svoju kuhinju jer se i tamo skrivaju sastojci za savršen i ukusan sladoled iz vaše ruke.

Izvor: Shutterstock

Tri jednostavna recepta za sladoled koji će oduševiti sve ljubitelje omiljene ljetne poslastice.

Sladoled od breskve

6 velikih zrelih breskvi

80 g šećera

2 dl slatke pavlake

1 kašika soka od limuna

prstohvat soli

Priprema sladoleda od breskve:

Ogulite i narežite breskve, a zatim ih stavite u zamrzivač na sat vremena. Nakon toga ubacite ih blender s ostalim sastojcima i dobro izmiješajte. Ako nemate blender, poslužite se štapnim mikserom. Sladoled možete poslužiti odmah, a u zamrzivaču može stajati tri dana.

Sladoled od banane
3 zrele banane

3 kašike nasjeckanih badema, lješnjaka ili drugog koštunjičavog voća po želji

2 dl slatke pavlake ili jogurta

Priprema sladoleda od banane:

Banane ogulite, narežite i zamrznite. Izvadite iz zamrzivača nakon sat vremena (ili više, prstima provjerite jesu li se smrznule) te ubacite u blender zajedno s pavlakom ili jogurtom. Nakon toga dodajte bademe ili lješnjake i kašikom ih lagano umiješajte u smjesu.

Čokoladni sladoled s maslacem od kikirikija

2 dl grčkog ili običnog jogurta (grčki jogurt obezbjeđuje veću kremoznost)

2 dl slatke pavlake

5 kašika kakaoa

70 g šećera

100 g kremastog maslaca od kikirikija

Priprema čokoladnog sladoleda s maslacem od kikirikija:

Sve sastojke stavite u blender i izmiješajte. Možete se poslužiti i mikserom. Spremite u zdjelu pogodnu za zamrzavanje i miksanje jer ćete sladoled morati hladiti četiri sata, a nakon svakih sat vremena izvaditi van i malo promiksati.

Tagovi