Kuhinja

Crostata sa breskvama

Autor Dragana Božić

Crostata se obično ne pravi sa kvasnim tijestom, ali može da se napravi i sa dizanim tijestom pa sam odlučila da je napravim na svoj način.

Izvor: Shutterstock

Sastojci:

225 do 250 g brašna, 100 ml toplog mlijeka, 50 g kiselog mlijeka, 1 i po jaje, 50 g šećera, 1 kesica burbon vanila šećer, korica od pola limuna, 4 g suvog ili 10 g svježeg kvasca, 1 mala kašičica praška za pecivo, prstohvat soli

i još: pola jajeta sa kašikom mlijeka za premazivanje tijesta, listići badema, 60 g putera, 4 breskve isječene na listiće oko 2cm debljine, 1 kašika gustina, 1 kašika šećera ( može i vanilin šećer ) pola kašičice cimeta, ( ko ne voli cimet, ne mora ) 1 dobro puna kašika džema od kajsija ili bresaka

Priprema:

Brašno prosijati pa ostaviti malo sa strane, u slučaju da vam je potrebno da domijesite tijesto ako bude premekano.

Zagrijati mlijeko, dodati kiselo mlijeko i sjediniti sve zajedno da dobijete ujednačenu masu, dodati 1 cijelo jaje i polovinu od drugog a jedan dio ostaviti za premazivanje tijesta. U tu količinu mlijeka dodati šećer, limunovu koricu , burbon vanilu, prstohvat soli i miješati dok se šećer ne otopi.

U prosijano brašno dodati kvasac, ( ako koristite kvasac koji mora da se aktivira, upotrebite dio mlijeka za to ) prašak za pecivo, i sve sjediiti zajedno, dodati tečne sastojke i umijesiti tijesto. Ako je potrebno dodati i ostatak brašna i umijesiti meko i glatko tijesto koje se ne lijepi za ruke. Umiješeno tijesto oblikovati u kuglu, pokriti i ostaviti na toplom mjestu da se tijesto udvostruči.

Pri kraju kad je tijesto skoro naraslo koliko treba, oprati i osušiti breskve. Za ovo su vam najbolje breskve koje se lako odvajaju od koštice. Isjeći na komade oko 1.5cm do 2 cm debljine, posuti šećerom izmješanim sa vanilom, promiješati i na kraju posuti sa ravnom kašikom gustina i izmiješati da se gustin obavije oko breskve. Ostaviti na stranu.

Naraslo tijesto podijeliti na 5 manjih dijelova i svaki dio rastanjiti u veličini manjeg tanjira, svaki dio premazati sa omekšalim puterom i stavljati jednu jufkicu preko druge, zadnju, petu ne mažemo puterom.

Pobrašniti radnu površinu i preko jufkica pa rukama prvo rastanjiti tijesto koliko možete, pobrašniti oklagiju i rastanjiti tijesto da vam je oko 1cm debljine. ( može i tanje )

Veći plitki tanjir staviti u sredinu tijesta pa malo pritisnite da vam ostanu ivice tanjira na tijestu. Pizza sjekačem ili oštrim nožem isjeći trakice svuda okolo tijesta širine oko 2 cm. U sredinu, gdje je bio tanjir premazati sa džemom, preko naređati kajsije svuda u krug i preklopiti isječene dijelove u cik cak preko bresaka. Pokriti i ostaviti na toplom mjestu oko 20 minuta.

Dok tijesto raste, zagrijati rernu na 180 cm. Premazati ispleteno tijesto sa umućenim jajetom i mlijekom i posuti sjeckanim bademima.

Peći oko 25 minuta, provjerite poslije 20 minuta jer sve rerne ne peku isto, izvaditi pečenu crostatu i ostaviti da se ohladi.

Pred služenje posuti prah šećerom i poslužiti. Odlična je i sljedećeg dana.

Ovako isto možete napraviti i sa šljivama samo umjesto džema od kajsija ili bresaka, koristite džem od šljiva.

Prijatno!!!!