Kuhinja

Slatka zimnica: Pekmez od dunja

Autor Dragana Božić

Neka ovaj divan pekmez od dunja ove zime posluži za raznovrsne deserte, kiflice, štrudle, kolače, a možete ga i namazati na hljeb sa maslacem...

Izvor: Envato

Sastojci:

3 kg očišćenih dunja
1,5 kg šećera
4 veće kisele jabuke (granny smith)
4 dl vode
sok od dva veća limuna

Priprema:

Dunje dobro oprati, očistiti ih (ne ljuštiti!) i isjeći na kockice, odmah stavljati u veliku šerpu u kojoj će se pekmez kuvati.

Isto uraditi i sa jabukama, oprati ih, ne ljuštiti, isjeckati na kockice i ubaciti u šerpu.

Dodati šećer, limunov sok i vodu.

Staviti šerpu na šporet, da se kuva na laganoj vatri, povremeno promiješati. Kada voće omekša, za 20-ak minuta, propasirati ga pasirkom ili usitniti štapnim mikserom. 

Zatim vratiti voće u šerpu, nastaviti kuvanje, jos oko 10-15 minuta uz neprestano miješanje.

Pekmez će se brzo zgusnuti.

Vruć pekmez sipati u čiste vruće tegle (navucite rukavice i upotrijebite krpu kad to radite da se ne bi opekli).

Staviti tegle u rernu da se pekmez malo zapeče i stvori korica. 

(Coolinarika)