Neka ovaj divan pekmez od dunja ove zime posluži za raznovrsne deserte, kiflice, štrudle, kolače, a možete ga i namazati na hljeb sa maslacem...
Sastojci:
3 kg očišćenih dunja
1,5 kg šećera
4 veće kisele jabuke (granny smith)
4 dl vode
sok od dva veća limuna
Priprema:
Dunje dobro oprati, očistiti ih (ne ljuštiti!) i isjeći na kockice, odmah stavljati u veliku šerpu u kojoj će se pekmez kuvati.
Isto uraditi i sa jabukama, oprati ih, ne ljuštiti, isjeckati na kockice i ubaciti u šerpu.
Dodati šećer, limunov sok i vodu.
Staviti šerpu na šporet, da se kuva na laganoj vatri, povremeno promiješati. Kada voće omekša, za 20-ak minuta, propasirati ga pasirkom ili usitniti štapnim mikserom.
Zatim vratiti voće u šerpu, nastaviti kuvanje, jos oko 10-15 minuta uz neprestano miješanje.
Pekmez će se brzo zgusnuti.
Vruć pekmez sipati u čiste vruće tegle (navucite rukavice i upotrijebite krpu kad to radite da se ne bi opekli).
Staviti tegle u rernu da se pekmez malo zapeče i stvori korica.
(Coolinarika)