Kuhinja

Iskoristite sezonu: Recept za mafine sa bundevom

Autor Nikolina Damjanić

Nježno začinjeni i delikatno slatki, ovi mafini od bundeve su dobrodošla poslastica tokom jesenjeg jutra.

Izvor: Shutterstock

Da bi ste pokrenuli magiju, prije pravljenja ovih ukusnih kolačića neophodno je da pripremite šećernu bundevu, ali ne brinite, to nije ništa teško.

Jednostavno je ubacite cijelu u rernu i pustite da toplota učini svoje. Izvadite sjemenke, odvojite koru od mesa i usitnite. I to je to, spremni ste da pravite ove ukusne kolače.

Sastojci:

1 cijela (oko kilogram i po) šećerna bundeva
2 jajeta
2 šolje granuliranog šećera
1/2 šolje rastopljenog putera
1/2 šolje mlijeka
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo
1 kašika cimeta

Posip:

2/3 šolje šećera
1 kašika cimeta

Priprema:

Pecite šećernu bundevu na velikom plehu za pečenje na 250 stepeni dok ne omekša, oko 45 do 60 minuta.

Ohladite 15 minuta.

Otvorite bundevu, izvaditi meso iz kore, bacite sjemenke i izgnječite je.

Prebacite oko jednu i po šolju bundeve u veliku posudu, a ostalo iskoristite za nešto drugo.

Umutite jaja, šećer, puter, mlijeko i vanilin šećer. Umiješajte brašno, prašak za pecivo i cimet.

Podijelite smesu u plehu za mafine obložene sa papirnim ulošcima.

Pomiješajte dodatni šećer i cimet i pospite po vrhu.

Pecite mafine na 180 stepeni C dok čačkalica umetnuta u centar kolača ne izađe čista, što je oko 22 minuta.

Ohladite u plehu pet minuta prije služenja.