Slatka verzija uvijek dobije pohvale, ali postoji i slana.
250 g slanih krekera
100 g putera
200 g kisele pavlake
200 g krem sira
250 g punomasnog sira
1 kesica želatina
1 kašičica suvog peršuna
50 ml hladne vode
PRIPREMA:
Želatin prelijte hladnom vodom i ostavite 10 minuta. U činiju stavite puter, mikserom ga umutite pa dodajte polovinu kisele pavlake i još malo umutite. Slane krekere u blenderu sameljite pa dodajte prethodnoj smjesi. Promiješajte i sipajte u kalup veličine 18x28 cm. U drugu činiju sipajte sir, krem sir i ostatak kisele pavlake. Umutite mikserom. Želatin otopite u mikrotalasnoj ili na ringli. U otopljen želatin dodajte kašiku fila i promiješajte pa sipajte sve zajedno u fil. Promiješajte pa dodajte peršun. Sipajte preko slane podloge, izravnajte i pospite izmrvljenim krekerima. Ostavite da se ohladi. Isijecite na željenu parčad i dekorišite ajvarom, čeri paradajzom, peršunom, maslinama.