U nastavku vam donosimo neobičan recept za aromatični kolač od mrkve.
Sastojci:
320 g brašna
1 kašičica sode bikarbone
1 kašičica praška za pecivo
1 kašičica cimeta
100 g šećera
100 ml ulja
100 ml amareta
100 g suvog grožđa
1 kašika narendane korice narandže
300 ml soka od narandže
180 g mrkve
220 g jabuke
PRIPREMA:
Narandže operite, osušite i narendajte koricu. Iscijedite i sok iz njih i njime natopite suvo grožđe kako bi omekšalo, te dodajte amareto i nekoliko puta promiješajte. Ostavite najmanje 15 minuta da suvo grožđe omekša, a za to vrijeme jabuke i mrkve očistite i narendajte, te ih stavite u veliku činiju u kojoj ćete pripremati smjesu za kolač. Dodajte šećer i ulje i dobro promiješajte s narendanim jabukama i mrkvom, a zatim dodajte omekšalo suvo grožđe zajedno s viškom tečnosti.
Ponovo sve dobro promiješajte. Brašno pomiješajte sa sodom bikarbonom, praškom za pecivo i cimetom, te ga dodajte u vlažne sastojke i izmiješajte. Smjesu izlijte u uski kalup za pečenje obložen pekpapirom i kolač pecite u prethodno zagrijanoj rerni na temperaturi od 170 stepeni oko 35 minuta. Ostavite ga da se u potpunosti ohladi pa pospite šećerom u prahu.